Imigranti znásilňovali Švédku a vysielali to na Facebooku. Zo súdu odišli s trestami, z ktorých prišlo ľuďom zle

    0
    Policajná kontrola, štvrť Rinkeby (Autor: Vít Hassan)

    Minulý mesiac bol osemnásťročný migrant z Afganistanu odsúdený na rok odňatia slobody a jeho o tri roky starší krajan odišiel zo súdu s dvoma rokmi a štyrmi mesiacmi. Tretí migrant, už so švédskym pasom, ktorý všetko „len“ natáčal a na samotnom znásilnení sa fyzicky nezúčastnil, dostal šesť mesiacov. Švédska verejnosť bola k nízkym trestom značne kritická a rovnaký názor teraz prejavil aj štátny prokurátor Pontus Melander.

    Melander sa proti rozsudku odvolal, pričom požaduje v prvom rade vyšší trest pre migranta za kamerou a žiada aj o zvýšenie trestu pre dvoch hlavných páchateľov. Právnik 21-ročného migranta medzitým odvolal priznanie svojho klienta a žiada, aby ho súd oslobodil. K incidentu došlo v meste Uppsala tento rok v januári. Očití svedkovia upozornili políciu na vysielanie znásilnenia ženy v uzavretej facebookovej skupine, ktorá mala viac ako 60-tisíc členov.

    Švédsko čelí od začiatku migračnej krízy značnému nárastu kriminality a vzhľadom na prijatie asi 200-tisíc migrantov z krajín Blízkeho východu rastie medzi migrantmi aj nezamestnanosť. Ako pred niekoľkými dňami uviedol server The Local, v marci tohto roku evidovali úrady medzi migrantmi 22,2 % nezamestnanosť. To je päťkrát viac ako v prípade švédskej populácie. V niektorých oblastiach je nezamestnanosť ešte vyššia.

    Napriek uvedeným problémom trvajú politici a príslušné úrady na tom, že často nevzdelaní migranti, ktorí pochádzajú z úplne odlišného kultúrneho prostredia, sú pre Švédsko prínosom. Šéf štátnej agentúry pre zamestnanosť Mikael Sjöberg na konci minulého roka odhadoval, že krajina potrebuje každý rok minimálne 64 000 nových migrantov, aby bol zaistený ekonomický rast a zamedzilo sa úbytku obyvateľstva.

    Ako však nasvedčujú prieskumy verejnej mienky, nie všetci Švédi súhlasia s názormi politikov a tzv. „expertov“ v oblasti migrácie. Už mesiace sa v prieskumoch na prvom mieste objavujú Švédski demokrati, ktorí chcú migráciu obmedziť a navyše sa stavajú kriticky voči Európskej únii. Naopak, pozícia vládnucich sociálnych demokratov sa oslabuje. Lenže parlamentné voľby vo Švédsku sa budú konať až budúci rok na jeseň a dovtedy sa toho môže ešte veľa zmeniť.

    - Reklama -