Imigranti verzus pracovný trh. Európske hlavy riešili, ako ich doň zaradiť

    0
    Utečenci kráčajúci do záchytného tábora v Macedónsku (Autor: SITA)

    Problematiku zamestnávania imigrantov riešili spolu s medzinárodnými odborníkmi členovia zamestnaneckého výboru Európskeho parlamentu. Podľa riaditeľa európskej kancelárie Červeného kríža Denisa Haveauxa by sme sa v procese integrácie však nemali zamerať len na ich začlenenie do trhu práce.

    Chýbajú spoločné štandardy

    Podľa spravodajcu Branda Benifeiho je integrácia a sociálne zaradenie utečencov „politizovaná otázka“. Európske politiky sú hlavne roztrieštené a samotná Európska únia má v niektorých oblastiach obmedzené kompetencie. Laicky povedané, každá krajina má pre utečencov z hľadiska zamestnanosti iné pravidlá.
    Ako uviedol Haveaux, potrebné je zabezpečiť „zlučovanie rodín, prístup k zdravotnej starostlivosti, psychosociálnu podporu a rehabilitáciu, právne poradenstvo i jazykové kurzy“. Práve tieto faktory sú pre imigrantov nesmierne dôležité. Pri otázke ich zaradenia do pracovného trhu sa však objavuje jeden veľký problém a tým je dĺžka vybavovania žiadostí o azyl. Okrem toho chýbajú aj spoločné štandardy na uznávanie kvalifikácií a hodnotenie sociálnych zručností.

    „Z dnešných utečencov sa nesmú stať zajtrajší dlhodobo nezamestnaní,“ uviedol Wolfgang Mueller z nemeckej federálnej zamestnaneckej agentúry. Podľa sociálnej demokratky Jutty Steinruckovej by sa malo zaobchádzať s každým, kto si hľadá v Európe prácu, rovnako. Teda bez ohľadu na to, či ide o občanov Únie, alebo cudzincov.

    A hoci niektorí účastníci stretnutia hovorili aj o nedostatku solidarity či o snahe prebiť všetky formy xenofóbie, ozval sa hlas aj z druhej strany spektra. Napríklad poľský konzervatívec Czeslaw Hoc označil niektoré body za „zbožné priania“. Podľa neho je navyše integrácia bez asimilácie utópiou.

    Celú správu si môžete prečítať TU.

    - Reklama -