Imigrácia môže za znásilnenia vo Švédsku. Teroristi medzi utečencami. Najbežnejšie meno v Británii je Mohamed. Všetko sú to mýty, tvrdí ČT

    0
    Utečenci na maďarsko-rakúskej hranici v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

    Prvým mýtom, ktorý sa článok na webe Českej televízie pokúša vyvrátiť, je názor, že každý utečenec je terorista. Aj keď značná časť utečencov pochádza zo Sýrie a infiltráciu bojovníkov Islamského štátu medzi utečencami nemožno vylúčiť, množstvo z migrantov je pôvodom z krajín, ktoré s islamským radikalizmom majú malú alebo žiadnu skúsenosť (Bangladéš, Eritrea, Srbsko). V tejto súvislosti článok spomína aj dve virálne fotografie sýrskeho utečenca Laith Al Saleha. Zatiaľ čo na fotke z júna 2014 je vo vojenskom oblečení, v auguste 2015 je zachytený v bežnom odeve medzi utečencami na maďarskej hranici. Podla niektorých užívateľov sociálnych sietí ide o bojovníka Islamského štátu. ČT však vo svojom článku tvrdí, že Saleh v skutočnosti bojoval v protivládnej jednotke nielen proti Asadovi, ale aj proti Al-Káide a kalifátu.

    Smartfóny

    Utečenci sú bohatí, pretože majú všetci smartfóny. Aj s týmto bežne zdieľaným názorom ČT polemizuje. Na cestu rodinného príslušníka sa podľa ČT musí skladať celá rodina, pričom chytrý telefón je neoceniteľným pomocníkom imigranta. Ten ho môže používať nielen na komunikáciu s ďalšími utečencami, ale aj ako prekladač miestnych jazykov.

    Ekonomickí utečenci

    Zatiaľ čo argument o chytrých telefónov poukazuje na údajnú bohatosť imigrantov, mnohí odporcovia imigrácie, naopak, konštatujú, že drvivá väčšina utečencov sú v skutočnosti chudobní slobodní mladí muži, ktorí neutekajú pred vojnou, ale za lepšími ekonomickými vyhliadkami. ČT však tvrdí, že nezanedbateľná časť utečencov sú ženy a deti. Napríklad v roku 2014 sa do Talianska preplavilo takmer 35-tisíc utečencov, z toho bolo žien a detí viac ako 10-tisíc.

    A to nie je všetko

    Článok ČT sa venuje niekoľkým ďalším zaužívaným názorom o imigrantoch. Pokúša sa vyvrátiť tvrdenia, že utečenecké tábory poskytujú imigrantom kvalitnú stravu pripravenú podľa ich tradícií, že najbežnejšie meno v Británii je Mohamed, že utečenci odmietajú prijímať jedlo a vodu, alebo že imigrácia stojí za nárastom znásilnení vo Švédsku.

    Celý článok nájdete TU


     

    - Reklama -