Imám z Austrálie si zamudroval na tému sexuálneho obťažovania. Potom vyzval na niečo dosť kontroverzné

    0
    Austrálsky imám Zainadine Johnson (vľavo) (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Johnson sa pustil do svojho hlbokomyseľného filozofického monológu na vlastnom facebookovom profile. „Muži by mali svoje sexuálne chúťky držať pod kontrolou. To je jeden z argumentov proti noseniu hidžábu. Ja, samozrejme, súhlasím s tým, že muži by sa mali kontrolovať. Ale skúsenosti nám hovoria, že toho často nie sú schopní. Preto je nosenie hidžábu pre ženy nevyhnutné,“ konštatoval imám vo svojom komentári.

    Rovnakej téme sa potom Johnson venoval pri svojej kázni v mešite južne od Brisbane. „Nemám žiadny problém so ženou, ktorá nosí zlatý náramok a vyzerá krásne. Ak má teda to všetko skryté pod svojím hidžábom alebo svoju krásu a šperky ukazuje len doma svojmu manželovi. Ale verejne niekde na ulici? Tak to rozhodne nie,“ odmietol pred svojimi ovečkami imám, ktorý v minulosti pôsobil ako basgitarista v rockovej kapele Grinder.

    Ako konštatuje britský denník Daily Mail, Johnson tak fakticky nadväzuje na vyjadrenie bývalého veľkého muftiho Taja el Dina al-Hilalyho, ktorý v roku 2006 pred niekoľkými stovkami svojich priaznivcov poznamenal, že ženy bez hidžábu predstavujú „nezakryté mäso“. „Ak zoberiete mäso a dáte ho niekam von na ulicu, do záhrady alebo parku, tak prídu mačky a začnú ho jesť. Čia je to chyba, tých mačiek alebo odkrytého mäsa?“ položil si imám rečnícku otázku.

    Al-Hilalyho komentáre boli svojho času podrobené ostrej kritike vtedajšieho premiéra Johna Howarda aj niektorých predstaviteľov moslimskej komunity. Jeho nasledovník Johnson takisto našiel zaľúbenie v osobitých kázňach. Počas jedného zo svojich nedávnych vystúpení v mešite ďalej rozviedol svoje zamyslenie sa nad náramkami, ktoré by mali z jeho pohľadu nosiť ženy ukryté pod hidžábom, prípadne ich ukazovať len doma svojmu manželovi.

    „Pre mužov sú náramky haram, teda zakázané. A prečo? Pretože tým napodobňujú ženy. Náramky, náhrdelníky, náušnice a ďalšie ozdoby sú výsadou žien a nie mužov,“ povedal imám, ktorý sa ešte ako „nemoslim“ venoval popri hraní v rockovej kapele aj surfovaniu. „Nedávno Johnson vyzval moslimov, aby neoslavovali Vianoce, a v lete označoval za sexuálne obťažovanie situáciu, keď moslim podá ruku žene,“ uzatvára Daily Mail.

    - Reklama -