Idú Vianoce a muž, ktorý mal odpojiť svojho syna od prístrojov, je stále vo väzbe. Takto funguje naše súdnictvo, rozhorčila sa Kiššová

    0

    Nešťastný muž je už tretí mesiac vo vyšetrovacej väzbe za údajné odpojenie a tým aj usmrtenie svojho ťažko postihnutého syna Dominika od vzduchovej ventilácie. „A to napriek tomu, že platí prezumpcia neviny. Zákon má teda naňho pozerať ako na nevinného, hoci je obvinený,“ upozorňuje Kiššová vo svojom blogu.

    Bez reálnych podozrení?

    Podľa nej súd nesprávne skonštatoval, že existuje dôvodné podozrenie z obzvlášť závažného zločinu s hrozbou vysokého trestu, čo má byť dôvodom na väzbu. „Ak by to tak bolo, každý prípad, keď by bola osoba obvinená z obzvlášť závažného zločinu, by znamenal automatické väzobné stíhanie takejto osoby. To by však bolo v rozpore so zásadou zdržanlivosti a primeranosti, ktoré hovoria, že inštitút väzby sa využije len v najkrajnejšom prípade, keď existuje odôvodnená obava z úteku,“ vysvetľuje.

    Podľa liberálky si krajský súd vo svojom rozhodnutí protirečí, lebo najprv konštatuje, že väzba je výlučne procesným opatrením, ktorého účelom je dočasné zaistenie obvineného prostredníctvom obmedzenia jeho osobnej slobody pre potreby prebiehajúceho konania. Potom však dodáva, že existenciu väzobného dôvodu vidí najmä v závažnosti trestného činu. Súd teda podľa nej neuvádza žiadne konkrétne skutočnosti, ktoré by odôvodňovali obavu z jeho úteku. „Pritom práve nutnosť takýchto skutočností deklaroval vo svojom všeobecnom konštatovaní,“ zdôrazňuje.

    Podľa Kiššovej neexistuje reálne podozrenie, že by sa mal muž vyšetrovaniu vyhýbať, no aj tak je zavretý vo väzbe, podľa nej, v rozpore so zákonom. A tak tam bude tráviť aj vianočné sviatky. Celá situácia je podľa poslankyne príkladom toho, ako funguje či skôr nefunguje súdnictvo.

    - Reklama -