Ide o zlato? Nová teória o prevrate v Turecku

    0
    Armáda sa v Turecku pokúsila prevziať moc. (Autor: youtube/NEWSY)

    Sám Gülen, a nielen on, podozrieva z iniciácie puču samotného tureckého prezidenta Erdogana, čo majú potvrdzovať rozsiahle čistky vo vládnych jednotkách, ktoré prezident spustil hneď po potlačení pokusu o puč.

    Niektorí zase hovoria o tom, že Erdogan síce puč priamo neinscenoval, ale nechal zle zorganizovanú akciu naschvál prebehnúť, aby ju následne využil na upevnenie svojej moci – podobne ako nacistický vodca Adolf Hitler zužitkoval požiar Ríšskeho snemu v roku 1933 na oklieštenie občianskych práv a marginalizovanie svojich odporcov.

    Server Aktuálně.cz poukazuje na to, že tak ako v priebehu väčšiny dôležitých svetových udalostí aj v súvislosti s prevratom v Turecku kolujú správy, že za nepodareným pučom stoja USA. Túto teóriu podporil napríklad turecký minister práce Süleyman Soylu. Americký minister zahraničia John Kerry však akékoľvek zapojenie USA do diania v Turecku dôrazne odmietol.

    Za perličku medzi teóriami, ktoré šíria konšpirátori, môžeme podľa českého spravodajského servera považovať takzvanú „zlatú linku”. Za všetko, čo sa v Turecku momentálne odohráva, môže podľa nej spor medzi Gülenom a Erdoganom o zlato v Afrike.

    autor: luš

    - Reklama -