Ide o vyhlásenie vojny! Posledný Sorosov útok rozčúlil Orbána do nepríčetnosti. Z rádia mu poslal drsný odkaz

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Miliardár George Soros obvinil maďarského predsedu vlády Viktora Orbána, že stojí na čele „mafiánskeho štátu“. Viktor Orbán zase maďarsko-amerického investora obvinil, že platí sieť neziskových organizácií, ktoré majú podporovať ním preferovanú politiku vrátane liberálnejšej migračnej politiky.

    „Ide o vyhlásenie vojny,“ povedal Orbán v štátnom rádiu. „Čelíme finančnému špekulantovi, ktorý zarobil veľké peniaze na tom, že priviedol druhých k chudobe,“ obul sa maďarský predseda vlády do investora.

    Orbán tak odpovedal na Sorosov štvrtkový prejav na Ekonomickom fóre v Bruseli, kde investor hovoril o výzvach, ktorým čelí dnešná Európska únia, vrátane konfliktu o vládu práva v Poľsku a Maďarsku.

    „Veľmi obdivujem, akým spôsobom maďarský národ odoláva klamstvám a korupcii mafiánskeho štátu, ktorý vytvoril Orbánov režim,“ vyhlásil počas svojho štvrtkového prejavu Soros a prirovnal súčasný maďarský politický systém k totalitnému režimu, ktorý si „udržuje fasádu demokracie“, ale v skutočnosti vraj ľudia na jeho čele kontrolujú médiá, súdne orgány a ďalšie kľúčové inštitúcie.

     

     

    Zdroj: Twitter / George Soros

    Orbán v odpovedi vyhlásil, že Sorosova politika je „elitárska a antidemokratická“, pretože je v rozpore s vôľou maďarského národa.

    „Samotný Orbán nemenoval konkrétne inštitúcie, ktoré majú realizovať Sorosovu agendu, ale niektorí členovia jeho vlády v minulosti v tejto súvislosti hovorili o Transparency International a organizácii Helsinská komisia v Maďarsku,“ uvádza sa na serveri news.com.au.

    Maďarský parlament už pred niekoľkými mesiacmi schválil opatrenie, v dôsledku ktorého by mohla byť ukončená činnosť Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. V súčasnosti sa prerokúva zákon, ktorý nariaďuje, aby sa všetky neziskové organizácie, ktoré dostávajú viac ako 25 000 dolárov od zahraničného darcu, oficiálne označovali ako „organizácie financované zo zahraničia“.

    Agitácia proti Sorosovi v Maďarsku

    Na území Maďarska odštartovala vládnuca strana Fidesz pred nejakým časom „plagátovú kampaň“ proti maďarsko-americkému miliardárovi. Na plagátoch je vyobrazený George Soros, ktorý manipuluje s bábkou predstavujúcou člena Maďarskej socialistickej strany Lászla Botku.

    „Celú agitačnú akciu financuje organizácia Fidelitas, čo je mládežnícka organizácia strany Fidesz. V rámci tejto kampane sa vládnuca maďarská strana snaží démonizovať Sorosa a s ním spojené neziskové organizácie, ktoré pôsobia na území Maďarska,“ uvádza Deutsche Welle.

    Vzájomné vzťahy medzi Sorosom a maďarskými vládnymi kruhmi pritom neboli vždy také napäté. V roku 1989 dostal dokonca Viktor Orbán rovnako ako ostatní členovia súčasnej maďarskej vlády od úspešného investora študijné štipendium na Oxfordskej univerzite.

    „Toto nebolo v porevolučných rokoch nič neobvyklé. Nadácia Georga Sorosa bola veľmi aktívna v procese utvárania demokracie v Maďarsku,“ prezradila nemeckému denníku spolupredsedníčka Helsinskej komisie v Maďarsku Márta Pardaviová.

    „Dával mladým ľuďom, ktorí boli ochotní politicky sa angažovať, možnosť študovať v zahraničí. Bolo dôležité mať novú politickú elitu,“ dodala Pardaviová.

    Sorosova nadácia v nastolenej tradícii pokračovala aj po sformovaní demokracie v Maďarsku. Financovala raňajky pre deti na školách, zaisťovala moderné vybavenie pre nemocnice a investovala štvrť miliardy dolárov do Stredoeurópskej univerzity.

    Aktivity Georga Sorosa maďarské vládne kruhy dlho tolerovali, ale to sa v ostatných rokoch zmenilo. Teraz medzi oboma silami prebieha tuhý boj, ktorý polarizuje maďarskú spoločnosť.

    - Reklama -