Ide o prejav islamofóbnej, rasistickej a diskriminačnej vlny. Turecko kritizovalo Rakúsko za uzavretie mešít a vyhostenie imámov

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Ide o prejav “islamofóbnej, rasistickej a diskriminačnej vlny v tejto krajine”, uviedol hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin. Rakúska vláda podľa neho svojimi “ideologickými praktikami” porušuje univerzálne právne princípy i práva menšín. “Snahy normalizovať islamofóbiu a rasizmus musia byť v každom prípade odmietnuté,” dodal Kalin.

    Turecký vicepremiér Bekir Bozdag neskôr vyhlásil, že rozhodnutie rakúskej vlády sa rovná “zabíjaniu slobody myslenia a vyznania v Európe”. Podľa jeho slov vznikne v dôsledku takýchto krokov “násilie a útlak, ktoré spôsobia, že sa v Európe nebude dať žiť”. Bozdag tiež obvinil Viedeň z “ničenia základných hodnôt, na ktorých je založená Európa”.

    Rakúska vláda v piatok oznámila, že nariadila uzavretie siedmich mešít a v rámci svojho “boja proti politickému islamu” plánuje tiež vyhostiť početných imámov z krajiny.

    Paralelné spoločnosti nemajú v Rakúsku miesto

    “Paralelné spoločnosti, politický islam a tendencie k radikalizácii nemajú v našej krajine miesto,” vyhlásil spolkový kancelár Sebastian Kurz na raňajšej tlačovej konferencii s ďalšími členmi svojho kabinetu.

    Avizované opatrenia sú prvými dôsledkami preverovania islamských združení a mešít v Rakúsku, ktoré prebieha aj na základe rakúskeho zákona o islame z roku 2015. Ten od moslimskej komunity žiada pozitívny postoj voči rakúskemu štátu a spoločnosti a zakazuje financovanie moslimských inštitúcií zo zahraničia.

    Nariadenie o uzavretí sa týka mešity tureckej krajne pravicovej organizácie Siví vlci na námestí Antonsplatz vo viedenskom obvode Favoriten, ako aj šiestich mešít združenia Arabská kultúrna obec, ktoré úrady zároveň rozpustili pre obvinenia z radikálnych salafistických tendencií.

    Rakúske úrady okrem toho vyšetrujú zatiaľ 40 moslimských duchovných z Turecko-islamského zväzu pre kultúrnu a spoločenskú spoluprácu v Rakúsku (ATIB), ktorí by mohli prísť o povolenie o pobyt v krajine. Títo imámovia sú podozriví z porušenia zákazu financovania zo zahraničia, čo sa už v prípade najmenej dvoch z nich potvrdilo.

    Turecký nacionalizmus

    ATIB je už dlhšie terčom kritiky, najmä pre obvinenia z tureckého nacionalizmu, uviedla verejnoprávna stanica ORF. ATIB funguje ako zastrešujúca organizácia, ktorá v Rakúsku zastupuje vyše 60 spolkov s vyše 100.000 členmi. Je tiež spojený s tureckým štátnym orgánom známym ako Prezídium pre náboženské záležitosti (Diyanet). Rozruch pritom nedávno vyvolali “vojenské hry” s deťmi v uniformách v jednej z viedenských mešít ATIB-u; rakúska vláda však prešetruje aj správy o aktivitách Sivých vlkov v mešitách v krajine.

    Rakúska koaličná vláda konzervatívcov z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) patrí v Európskej únii k najostrejším kritikom tureckého prezidenta Erdogana a jeho vplyvu na tureckých emigrantov v európskych krajinách. Jej predstavitelia tiež opakovane zdôrazňovali, že chcú zakročiť proti politickému a radikálnemu islamu.

    - Reklama -