Ide o bezzubú záležitosť, nerieši dôležité veci. Neriadili sme sa odporúčaniami Európskej únie. Opoziční poslanci kritizujú etický kódex

    0
    Poslanci v pléne počas 34. schôdze parlamentu (Autor: TASR)

    O etickom kódexe informoval na tlačovej konferencii kancelár parlamentu Daniel Guspan. Dospeli sme k dokumentu, ktorý má upravovať správanie sa poslanca. Národná rada reaguje na požiadavky spoločnosti sprísniť nároky na správanie sa poslancov,” povedal Guspan. V návrhu etického kódexu sú podľa neho zapracované aj niektoré pripomienky klubov, ktoré sa k návrhu vyjadrovali. Pripomienky poslali Smer-SD, SNS, OĽaNO a Sme rodina.

    Poslanec by mal podľa návrhu dodržiavať sľub a konať v súlade s ústavou a zákonmi, chrániť dobré meno Slovenska a poslancov, svojím konaním prispievať k ich dobrej povesti. Zákonodarcovia by sa mali správať tak, aby sa posilňovala dôvera verejnosti voči NR SR a ďalším orgánom verejnej moci a tiež by mali preukazovať rešpekt voči všetkým občanom SR. Rovnako by mali konať zodpovedne v súlade so základnými hodnotami demokratickej spoločnosti.

    Financie určené na výkon svojej funkcie by mali využívať racionálne, šetrne a hospodárne. Nesmú ich zneužívať na osobné účely. Nemali by tiež prijímať finančné prostriedky, dar ani žiadnu výhodu za hlasovanie a ovplyvňovanie rozhodovacích procesov od tretej osoby. Majú sa vyhýbať situáciám, ktoré by mohli viesť ku klientelizmu alebo korupcii, a konať tak, aby sa nedostali do situácie, z ktorej im môže vyplynúť záväzok protiplnenia.

    Vzťahy a dary

    Poslanci majú tiež podľa návrhu rešpektovať kolegiálne vzťahy medzi poslancami, parlamentom a ďalšími inštitúciami, nezneužívať svoju funkciu na osobný prospech. Na rokovania majú chodiť primerane spoločensky oblečení a majú vykonávať svoju prácu korektne a zdvorilo.

    Vyhýbať sa akýmkoľvek nedôstojným slovným prejavom na schôdzi NR SR, hádkam a zasahovaniu do slovného prejavu iného poslanca vrátane fyzických útokov na iného poslanca, ako aj používaniu prejavov podporujúcich násilné činy, netoleranciu a diskrimináciu,” píše sa v návrhu.

    V etickom kódexe je aj zákaz prijímania darov v súvislosti s výkonom funkcie. Výnimka by mala platiť, pokiaľ ide o dary poskytované zvyčajne pri výkone funkcie. Dary nad 100 eur by mali poslanci nahlásiť výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Pokiaľ dar dostane poslanec od blízkych osôb a pôjde o dary pri osobných výročiach poslanca, nemusí ich oznámiť. Pokiaľ by poslanec pri daroch pochybil, má mu hroziť disciplinárne konanie na mandátovo-imunitnom výbore.

    Kritika zo SaS

    Vládna koalícia sabotuje snahy o sprísnenie ústavného zákona o konflikte záujmov, ale občanom chce nahovoriť, že otázky darov a lobingu ide riešiť v etickom kódexe poslanca. Tvrdí to opozičná SaS, ktorá návrh etického kódexu kritizuje. Poukazuje, že napríklad dary budú môcť poslanci utajiť aj v prípade prijatia etického kódexu.

    Otázka darov, ktoré môžu byť reálnou korupciou, je vyriešená tak, že poslanec nebude musieť oznámiť prijatie darov poskytnutých 'pri osobných výročiach poslanca'. Takže stačí poskytnúť dar ako súčasť narodenín či menín poslanca, výročia svadby, absolvovania školy, osadenia zubnej protézy či akéhokoľvek iného vymysleného výročia a dar zostane utajený,” upozornil predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Vladimír Sloboda (SaS).

    Blahová: Je to bezzubá záležitosť

    Rovnako kriticky sa vyjadruje aj saskárka Natália Blahová. „Ide o bezzubú záležitosť, ktorá svojimi kvetnatými slovami neoperuje vôbec nič. A to z dôvodu, že sme mali odporúčania od Európskej komisie, pričom odporučili, ktorých osem alebo deväť bodov máme zohľadniť. A tie etický kódex v tomto znení nerieši,“ kritizuje Blahová pre ParlamentnéListy.sk.

    Podľa poslankyne by sa mal riešiť lobing, ktorý sa u nás nijako neupravuje, alebo prijímanie darov, ktoré môžu poslanci utajiť, či pokutovanie. „To je niečo, čo nie je v súčasnosti možné nechávať na dobrovoľnosti poslancov. Vieme, že medzi nimi sedia aj takí, pre ktorých nie je neprijateľné zobrať dar, ale rovnako sa podieľajú aj na oveľa závažnejších kauzách. Čiže ide o bezzubú záležitosť, ktorá je robená proformálne,“ vysvetľuje s tým, že si nemyslí, že prinesie nejakú zmenu do parlamentnej kultúry.

    Takisto ani do spoločenských zmien, ktoré vyplývajú z politiky. A to z jedného dôvodu. „Vládni politici spôsobili morálny marazmus spoločnosti a upravovať to bezzubým etickým kódexom je jednoducho nemožné,“ uzatvára.

    Remišová: Musí riešiť aj dôležitejšie veci

    „Predseda parlamentu Andrej Danko dnes vyhlásil, že opozícia a ja osobne sa ináč správam na poslaneckom grémiu a ináč pred médiami a voličmi,“ píše na Facebooku poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. Dodáva, že návrh podporujú, ale na druhej strane by mal riešiť aj dôležitejšie veci ako odev poslanca. A teda by nemal byť formálny.

    „Napríklad kontakty poslancov s lobistami a novely zákonov šité na mieru vplyvným oligarchom. Je, samozrejme, dôležitá aj slušnosť v parlamente, ale slušnosť sa najlepšie šíri osobným príkladom. Keď predseda parlamentu na oficiálnej tlačovej konferencii nazýva kolegov slovami ako ´zúfalec´ alebo ´šialenec´, ku kultivovaniu verejnej debaty to moc neprispieva,“ vysvetľuje.  

    V prípade Andreja Danka dodáva, že neustále tvrdí, že politika by mala byť o hľadaní prienikov v odbornosti a pomáhaní ľuďom, s čím podľa Remišovej súhlasí azda každý Slovák. No ako dodáva, niektorí to robia iba naoko. „Keď už sme pri SNS, rada by som vedela, ako SNS ľuďom pomohla emisnou kauzou, nástenkovým tendrom, predraženými miliardovými nákupmi zbraní či najnovšie rozvratom našej najdôveryhodnejšej inštitúcie, Slovenskej akadémie vied,“ uvádza poslankyňa.

    Rovnako sa vyjadrila aj k rekreačným poukazom, ktoré predstavila SNS. Andrej Danko ako argument za poukazy hovorí, že slovenské hotely chátrajú. Ako protiargument k tomuto vyhláseniu Remišová dodáva, že chátrajú z viacerých dôvodov – vedú k nim rozbité cesty, nie sú tam cyklotrasy ani turistická infraštruktúra, rovnako chátrajú aj kultúrne pamiatky, ktoré sú často vo verejnom vlastníctve. A to sú podľa zákonodarkyne hlavné dôvody, prečo tam chodí menej turistov. „Nezmenia to ani rekreačné poukážky. To chceme zmeniť a eurofondy používať hlavne na verejné investície, ktoré budú slúžiť všetkým. Nie na súkromné chaty a vírivky, ako je to dnes,“ uzatvára.

    Krištúfková: Navrhujeme Etickú komisiu

    K etickému kódexu sa pre Parlamentné listy vyjadrila aj poslankyňa za Sme rodina Petra Krištúfková. Ako uvádza, s návrhom nemá problém. “Každý, kto sleduje prácu hnutia Sme rodina v parlamente, vidí, ze etické pravidla a slušnosť dodržiavame aj bez papiera. Je smutné, že sa takými samozrejmými vecami vôbec zaoberáme. My ale ešte navrhujeme, aby bola zriadená tzv. Etická komisia, pretože ak máme etický kódex, tak by sme mali mať aj orgán, ktorý sleduje, či sa dodržiava”. 

    Bernaťák: Ešte bude diskusia v pléne

    K celej záležitosti sme oslovili aj koaličného poslanca Tibora Bernaťáka zo SNS. Podľa neho bude v prípade, že poslanci návrh prijmu, adekvátne fungovať. „Predpokladám, že sa všetci budú snažiť ho dodržiavať. Samozrejme, nikto, nikdy, nikomu nezaručí, že ho niektorí poslanci nebudú dodržiavať,“ konštatuje.

    Dodáva, že o etickom kódexe v danom znení bude ešte prebiehať diskusia v parlamente, pričom predpokladá, že by mohla byť veľká. Ku kritike opozičných poslancov sa vyjadril, že každý z nich má právo vyjadriť sa ku každému predloženému návrhu zákona. Podľa neho však všetko závisí od toho, ako sa skončí diskusia v pléne.

    Uhrík: Prekážajú nám viaceré veci

    „My sme sa etickému kódexu venovali v rámci diskusie na poslaneckom klube. Z našej strany boli viaceré výhrady, od nás najmä to, že by sme mali vydokladovať každý dar, ktorý dostaneme. Čo je, samozrejme, v poriadku, lenže medzi darmi sme mali aj bizarné veci ako napríklad vstupenky na rôzne kultúrne podujatia, pri ktorých sa to dá niekedy veľmi ťažko ustrážiť. Zoberte si, že vás tam pozvú, idete tam a náhodou to zabudnete nahlásiť na parlamentný výbor, tak daný človek z toho môže mať vyslovené problém,“ uvádza poslanec za ĽSNS.

    Samotnému Uhríkovi však prekážal bod o tom, že by poslanci mali zverejniť všetky príjmy, ktoré majú z tretích strán. Podľa poslanca by sa to však malo týkať tých, ktorí sú platení z mimovládnych organizácií, pričom hovoril, že sú to najmä zákonodarcovia z liberálnych kruhov. Dodáva, že podľa etického kódexu by nemali robiť ani to, že sú funkcionármi v mimovládnych organizáciách. „Poslanec by mal pri svojom rozhodovaní  zastupovať záujmy ľudí, ktorí ho zvolili, nie logistické záujmy mimovládnej organizácie, ktorá ho platí,“ uvádza.

    Ako však dodáva, ide iba o proformálny, bezzubý návrh. Konštatuje, že je to povinný dokument, ktorý od nás Európska únia požaduje, ale nemá pocit, že by niečo výraznejšie zmenil v rámci poslancov. A to aj napriek tomu, že to parlamentná kultúra vyžaduje.

    Autor: TASR / Dominik Földes

    - Reklama -