Ide do tuhého. Vyhodia Smer z Európskej frakcie socialistov?

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Portál Sme.sk píše, že šéf frakcie Socialistov a demokratov v Európskom parlamente Gianni Pittela navrhol vylúčenie Smeru zo Strany európskych socialistov. Dôvodom má byť nesúhlasný postoj jednofarebnej  vlády voči rozhodnutiu Rady ministrov o schválení povinných kvót.

    Premiér vyvoláva rozpaky

    Podľa vyjadrenia Pittella, ktoré priniesla spravodajská televízia ČT24, slovenský premiér vraj uvádza svojimi názormi do rozpakov „všetkých pokrokovo uvažujúcich ľudí“. Konkrétne sa mu nepozdávajú Ficove vyhlásenia, že „nikdy nebude tolerovať masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity“, že by mali byť obmedzované slobody moslimov v Európe“ alebo, že „Slovensko je pre Slovákov, a nie pre menšiny“. Televízia ďalej informuje, že šéf frakcie socialistov a demokratov vyzval predsedu Európskych socialistov (PES), Bulhara Sergeja Staniševa, aby začal procedúru, ktorá povedie k pozastaveniu členstva Smeru. Tiež vyzval Roberta Fica, aby svoje postoje objasnil aj pred PES.

    Slovensko sa obráti na súd

    Premiér Fico dnes na brífingu informoval, že Slovensko podá pre rozhodnutie o povinných kvótach žalobu na Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu. Zároveň zdôraznil, že utorkové rozhodnutie ministrov vnútra Európskej únie o povinnom prerozdelení migrantov nebude Slovensko implementovať.

    Francúzi a Belgičania už na nás nemajú nervy

    Francúzsky prezident Francois Hollande dnes poslal jasný odkaz krajinám Európskej únie, ktoré by odmietli rešpektovať rozhodnutie EÚ o rozdelení utečencov z Grécka a Talianska. Uviedol, že „tí, čo nevyznávajú naše hodnoty, tí, čo dokonca nechcú tieto princípy rešpektovať, musia začať sami sebe klásť otázky o svojom mieste v Európskej únii“, citovala ho agentúra AP.

    Belgický premiér Charles Michel pred summitom vyhlásil, že členské štáty, ktoré nebudú rešpektovať rozhodnutie o prerozdelení azylantov, by mali čeliť postihom. „Je neprijateľné, aby niektoré európske krajiny sústavne považovali Európu za (zdroj peňazí) na financovanie svojho rozvoja, infraštruktúry, a súčasne sústavne odmietali preukázať solidaritu,“ citovala Michela agentúra DPA.

    Zeman fandí Ficovi. Slušný človek dohodu neporušuje, odkazuje Poliakom

    Český prezident Miloš Zeman ocenil dnes odmietavý postoj Slovenska k plánu prerozdelenia utečencov medzi krajinami EÚ, ktorý v utorok schválili väčšinou hlasov ministri vnútra na zasadnutí v Bruseli. Narážal pritom na vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého Slovensko za jeho pôsobenia vo funkcii žiadne kvóty neprijme, informovali spravodajský portál iDNES.cz a televízna stanica ČT24.

    Česko rovnako ako Slovensko, Maďarsko a Rumunsko na utorňajšom zasadnutí Rady EÚ hlasovalo proti utečeneckým kvótam. Poľsko, ktoré nakoniec hlasovalo za, podľa partnerov z Vyšehradskej skupiny porušilo dohodu o spoločnom postupe. Zeman počas dnešnej návštevy mesta Třinec v tejto súvislosti odkázal poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi, že “slušný človek dohodu neporušuje”, uvádzajú české médiá.

    Podporu Ficovi dnes vyjadril aj český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý po príchode na krízový summit EÚ v Bruseli odmietol myšlienku pozastavenia členstva Smer-SD v Strane európskych socialistov pre postoj slovenskej vlády k utečeneckej kríze. V súvislosti s pripravenosťou vlády SR čeliť správnemu konaniu zo strany Európskej komisie v súvislosti s kvótami pre utečencov premiér ČR povedal, že každá vláda má suverénne právo na podobné rozhodnutia.


     

    - Reklama -