Hystéria v Parlamente. Schulz nekonal čestne. Europoslankyňa pre PL odhaľuje zákulisie voľby predsedu Európskeho parlamentu

    0
    Monika Flašíková-Beňová (Autor: TASR)

    Včera ste zvolili nového predsedu Európskeho parlamentu. Stal sa ním Antonio Tajani. Ako ste spokojná s výsledkom volieb?

    Nie som veľmi spokojná, pretože nie je dobré, keď sú všetky tri najvyššie funkcie v rámci rozhodujúcich inštitúcií v rukách jednej strany – ľudovej strany EPP. Z veľkej časti je to chyba sociálnodemokratickej frakcie, a hlavne prísľubu, ako sme sa dozvedeli minulý týždeň, ktorý dal Martin Schulz ľudovej strane.

    V čom spočíva dohoda medzi socialistom a dvojnásobným šéfom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a predsedom frakcie európskych ľudovcov Manfredom Weberom? Čo si o tomto sľube myslíte? Konfrontoval niekto Martina Schulza?

    Martin Schulz prisľúbil ľudovej strane, že v prípade, že ho podporia na prvú časť volebného obdobia, tak my budeme podporovať ich kandidáta. Potom sme si zrazu zmysleli, že ho nebudeme podporovať, a potom vznikla z toho úplne zbytočná hystéria v Parlamente, a nakoniec to dopadlo tak, že ľudovci si zohnali pre svojho kandidáta podporu.

    Nikto ho nekonfrontoval, pretože túto dohodu urobil ešte v júni 2014 a nepoznám nikoho, kto o nej niečo vedel. Terajší šéf frakcie nám vysvetľoval, že boli urobené aj ďalšie dohody a že toto bola len jedna súčasť tých dohôd. Ale pravda je taká, že nám iba túto jedinú ukázali podpísanú. Žiadnu inú som podpísanú nevidela, takže záväzná bola pre nás iba táto.

    Nebolo to čestné, že Martin Schulz niečo také bez súhlasu frakcie podpísal a diskvalifikoval nás z tej voľby. Keby sme podporili kandidáta nejakej inej strany, ktorá je nám hodnotovo alebo programom bližšia, tak nemuselo toto miesto tiež skončiť v rukách EPP.

    Tajani vyšiel ako víťaz až vo štvrtom kole. Prečo podľa vás nedokázal získať nadpolovičnú väčšinu v jednotlivých kolách voľby?

    Až po treťom kole sa dohodla frakcia ľudovcov, pretože Tajani mal po treťom kole viac ako 280 hlasov a ponúkli niečo ECR – frakcii konzervatívcov, tí stiahli kandidatúru a hlasovali za neho. Čo im sľúbil, to neviem, to sa musíte opýtať kolegov z ľudovej strany, že aké dohody urobili, ale na základe toho vlastne už vo štvrtom kole poslanci ECR hlasovali za Tajaniho, a preto pravdepodobne získal už potrebnú väčšinu.

    Víťazstvom Tajaniho ľudovci ovládli všetky kľúčové európske inštitúcie. Ľudovec Jean-Claude Juncker je predseda Európskej komisie, predseda Európskej rady je taktiež ľudovec Donald Tusk. Už ste sa vyjadrili, že s tým nie ste veľmi spokojná. Prečo je to znepokojujúca konštelácia?

    Malo by to byť rozdelené na princípe pomerného zastúpenia v týchto inštitúciách.

    Dá sa predpokladať, že sa bude snažiť súčasný šéf sociálnodemokratickej frakcie Gianni Pittella zmeniť personálne obsadenie týchto pozícií? Napríklad v máji sa končí funkčné obdobie Donalda Tuska.

    Nemá už čo zmeniť. Keď niekto hovorí o dohodách, tak potom by mal vedieť, ak je už nejaký čas v Parlamente, že jediné, čo môžeme my v Európskom parlamente v prvej polovici volebného obdobia zmeniť, je, že môžeme nanovo voliť predsedu a podpredsedov Parlamentu.

    Európsky parlament nemôže teraz odvolať ani predsedu Komisie, a vôbec nemôže rozhodovať o predsedovi Rady Donaldovi Tuskovi. Tak toto keď nevedel niekto na začiatku, a teraz prichádza s tým, že bude tlačiť na to, aby sa to vymenilo… No bolo by to bezprecedentné, pretože nič také sa doteraz neudialo a s ničím takým nepočíta ani žiaden záväzný dokument.

    Len tu u nás v Európskom parlamente sme mali úzus, že po prvej polovičke volebného obdobia sa proste vymenia vedúce posty, a teda že predseda Parlamentu bude z inej frakcie, ako bol v prvej polovici volebného obdobia, a takisto sa vymenia aj miesta pre podpredsedov. Ale všetko ostatné ostáva v princípe rovnaké.

    Som tu už tretie volené obdobie a nikdy sa neuvažovalo, že za to, že sa mení predseda Parlamentu a podpredsedovia, sa bude meniť aj predseda Komisie alebo predseda Rady. My sme vedeli, že predseda Komisie je Juncker, vedeli sme, že je to na základe toho, že EPP vyhrala voľby, a vedeli sme, že v Rade majú väčšinu ľudové strany, a to sa stalo aj s Tuskom. Veď Donald Tusk je predseda preto, že jednoducho väčšinu v Rade majú pravicové strany. No tak ho navrhli a aj si ho zvolili.

    Aktuálne sa volí 14 podpredsedov Európskeho parlamentu. Ako voľby prebiehajú?

    Prvé kolo už bolo a teraz bude druhé kolo. Pri podpredsedoch už nebýva problém, zvlášť keď kandiduje taký počet, ako je počet miest podpredsedov, a prerozdeľuje sa to podľa systému – v prvej polovici mali socialisti menej podpredsedov, lebo mali predsedu, a teraz sa to iba presunie a menej podpredsedov budú mať ľudovci, lebo majú predsedu. Ale v princípe kandidujú takí ľudia, kde nie je dôvod, aby neboli zvolení.

    - Reklama -