Hviezda amerických konzervatívcov: Trump môže rozprášiť Clintonovú ako po masle

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    „Ak sa tieto čísla z prieskumov udržia, Trump bude o šesť mesiacov tam, kde sa tých súčasných sladkých 16 kandidátov scvrkne na posledných štyroch, a pravdepodobne bude vo finále,“ vrátil sa okrem iného Buchanan k svojim slovám z júla 2015. „Tak tu dávam ďalšiu predpoveď. Navzdory republikánskemu kvíleniu nad ich perspektívnym nominovaným by Donald Trump mohol v novembri rozprášiť Hillary Clintonovú ako po masle,“ uviedol Buchanan. Podľa neho skutočne len hrôza z Trumpovho víťazstva môže vysvetliť tú hystériu v metropole.

    Následne cituje The Washington Post z 18. marca: „Z morálneho hľadiska je táto otázka jasná. Poslaním každého zodpovedného republikána by malo byť zablokovať Trumpovu nomináciu a voľbu.“

    „To je krásne. Obrana demokracie si vyžaduje, aby republikáni zrušili demokratické rozhodnutie najväčšej časti voličskej účasti v akýchkoľvek primárkach v americkej histórii. A to je dnes pre republikánov morálny imperatív. Ako vodcovia z tretieho sveta nás Post učí oslavovať demokraciu – potiaľ, pokiaľ voliči volia správne,“ hovorí.

    Podľa Buchanana Trump odhalil predovšetkým to, ako veľmi sú už politické elity odtrhnuté od reality. Zároveň je vraj zrejmé, aké je poslucháčstvo ľahostajné voči kázaniu našej mediálnej elity.

    „Pochopiteľne, Trumpovi rivali sa zdráhajú proti nemu vystúpiť, keď vidia tie čísla náskoku pred ,malým Marcom‘, Jebom ,bez energie‘ a ,falošným Tedom‘,“ konštatoval Buchanan.

    Trumpova sila podľa Buchanana zjavne rastie, a tým stúpa aj zúrivosť ich útokov.

    „Tí republikáni, ktorí tvrdia, že by Trumpova nominácia predstavovala morálnu škvrnu, šarlátové písmeno a smrť strany, tým prevažne opisujú, čo by Trumpova nominácia znamenala pre ich vlastné ideológie a záujmy,“ podotkol Buchanan.

    „Dnes je sila republikánov na Capitol Hill a v úradoch jednotlivých štátov na výšinách, aké nikto od Calvina Coolidga nevidel. Účasť na republikánskych primárkach vyrástla do výšin, aké nikto nevidel v americkej histórii, zatiaľ čo účasť na demokratických primárkach je pod úrovňou, ktorá sa objavila v súťaži Obama verzus Clintonová v roku 2008. Takáto príležitosť by republikánov mala napĺňať radosťou, nie aby fňukali a škrípali zubami. Ak bude strana v Clevelande schopná dať dohromady sily Trumpa, Teda Cruza, Marca Rubia a Johna Kasicha, tak pre ňu budú Biely dom, najvyšší súd a Kongres USA na dosah,“ doplnil.

    Najhoršou chybou, akú by Trump mohol podľa Buchanana urobiť, by bolo prešiť svoje víťazné stanoviská k obchodu, imigrácii a intervencionizmu tak, aby sa zapáčil všetkým babrákom.

    „Aj keby mal Trump porazenému establishmentu tejto strany ponúknuť zmier, nemôže urobiť kompromisy v záležitostiach, ktoré ho dostali tam, kde je, alebo prijať tie známe politiky, ktoré establishment vytváral. Tým by zahodil svoje esá,“ uzavrel Buchanan s tým, že Trumpova kampaň neznamená nepriateľské prevzatie Republikánskej strany.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -