Hrozivá správa nemeckého ministra. Týka sa počtu potenciálnych teroristov v zemi

    0

    Minister De Maiziere hovoril pred nedeľňajším výročím teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 o nebývalej hrozbe pre Nemecko zo strany islamistov, ktorých rozdeľuje do dvoch kategórií.

    Priamu hrozbu podľa neho predstavujú radikáli, pri ktorých “určité skutočnosti odôvodňujú predpoklad, že sa dopustia politicky motivovaných trestných činov značného významu”. “Ich počet – viac ako 520 osôb – je vysoký ako nikdy predtým,” konštatoval minister.

    Okrem “ohrozujúcich” rozoznávajú nemecké spolkové krajiny aj tzv. relevantné osoby, čo sú predovšetkým ľudia z okolia potenciálnych útočníkov, ktorí sú pripravení poskytnúť “logistickú pomoc alebo podporu” pri chystaní uvedených činov. Podľa de Maiziera sa odhaduje, že v Nemecku žije približne 360 takýchto “relevantných” osôb.

    “Dnes prinášajú nebezpečenstvo terorizmu rovnako tak úderné tímy zo zahraničia, ako aj sfanatizovaní jednotliví páchatelia z Nemecka. Tieto úderné tímy sprisahanecky posielajú do Európy a chystajú potom často nepozorovane svoje činy, ako to bolo pri útokoch v Paríži a Bruseli,” vyjadril sa nemecký minister vnútra, podľa ktorého je odhalenie sfanatizovaných jednotlivcov ešte ťažšie ako v prípade uvedených tímov. “Žiaľ, obe hrozby sú dnes veľmi reálne,” dodal.

    Podľa údajov nemeckej spravodajskej služby, ktoré zverejnili v auguste, je pokladaných za súčasť islamistickej scény v Nemecku vyše 43 000 ľudí. Bezpečnostné zložky odhadujú, že medzi islamistami v Nemecku je zhruba 11 000 osôb s “teroristickými sklonmi”, zatiaľ čo asi 500 z nich je ochotných spáchať teroristický čin.

    - Reklama -