Hrozí zemetrasenie: Taliani pravdepodobne vytrestajú svoje elity a potom…

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

    V nedeľu dostanú Taliani možnosť, aby sa vyjadrili v referende k ústavnej reforme, ktorú pripravil premiér Matteo Renzi. Podľa redaktora Lidových novín Jiřího Sládeka prieskumy naznačujú, že súčasný predseda vlády svoj boj prehrá a padne.

    „Odporcovia ústavných zmien viedli podľa prieskumov až o dvanásť percentuálnych bodov. Porážka by nikoho neprekvapila. Následná Renziho demisia by viedla podľa všetkého k zostaveniu kabinetu technokratov, ktorý by nejaký čas spravoval krajinu. Nástupcom Renziho by sa mohol stať minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan. Reformy by sa v každom prípade odložili na neurčito. V nasledujúcich voľbách by bolo podľa prieskumov veľkým favoritom Hnutie piatich hviezd nepredvídateľného populistu Beppeho Grilla, pôvodnou profesiou herca a humoristu. Chuť Talianov vytrestať politické elity je totiž značná,“ usudzuje Sládek.

    Denník The Wall Street Journal v súvislosti s referendom v Taliansku varuje, že hrozí vypuknutie sociálnych nepokojov a dokonca vraj nemožno vylúčiť ani definitívny pád spoločnej európskej meny, eura.

    Prečo podstupuje ľavicový premiér takéto riziko? Vraj nemá inú možnosť. Talianske banky na tom nie sú dobre a potrebujú pomoc štátu, aby sa vyrovnali s rizikovými úvermi. Zreformovať podľa všetkého potrebuje celá talianska ekonomika, jedna z najväčších v celej EÚ. Ústava tejto krajiny je však nastavená tak, že vláda má len minimálnu šancu presadiť určité reformy. Renzi navrhuje ústavné zmeny, ktoré významne osekajú moc senátu a ako premiérovi mu umožnia potrebné reformy dosiahnuť. Najprv mu to však musia dovoliť občania v nedeľňajšom referende.

    - Reklama -