Hrozí veľká vojna, varuje Oskar Krejčí. A vôbec k nej vraj nie je ďaleko

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

    Hoci si Západ užíva sedem desiatok rokov mieru, svet neustále sužujú rôzne menšie či väčšie vojny. Je ale veľký omyl myslieť si, že nemôže vypuknúť žiadna globálna vojna. Ten, kto to hovorí, počíta s tým, že sa veľká vojna neoplatí žiadnej z mocností. Lenže prvá i druhá svetová vojna ukazujú, že svetoví politici mnohokrát nevedia počítať.

    Hovoriť, že vojna nemôže vypuknúť na základe racionálneho prepočtu, naznačuje, že môže vzplanúť z nedostatku rozumu. Každá vojna v ľudských dejinách bola výsledkom zlyhania ľudského rozumu – ľudia sa nedohodli ako rozumné bytosti o rozdelení nejakých statkov, a tak sa začali správať ako dravce. Vojna je iracionálny atavizmus… Niekto urobí zlý prepočet, myslí si napríklad, že vďaka protiraketovej obrane získal beztrestnosť – a zaútočí. Alebo dospeje k názoru, že iné riešenie ako vojna nie je. Že je potrebné začať vojnu, pretože ten, kto zaútočí prvý, získa výhodu, ktorú obranca nedokáže vykompenzovať – toto bol pravdepodobne dôvod začiatku 1. svetovej vojny, keď zlé prepočty vojakov viedli politikov k rozhodnutiu, ktoré si mnohí z nich nepriali,“ pripomína Krejčí.

    Stojí pritom za pozornosť, že prvá svetová vojna zrazila do kolien cárske Rusko. Ale táto krajina podľa analytika povstala z popola ako fénix. To isté platí o druhej svetovej vojne. V prvých mesiacoch útoku na Sovietsky zväz sa zdalo, že nacisti nemôžu prehrať. Lenže práve Rusi nakoniec víťazne došli do Berlína. Znovu Rusko padlo na kolená pri rozpade Sovietskeho zväzu a dnes podľa Krejčího znovu vstáva z popola. Iste pritom ruská vládna garnitúra robí chyby, to analytik nepopiera, lenže tie robí aj Západ. Stačí sa pozrieť, čo sľuboval prezident USA Barack Obama v prezidentskej kampani pred ôsmimi rokmi. A pozrime sa, koľko sľubov bolo splnených.

    Je svet dnes lepší ako v deň, keď Obama vstúpil do Bieleho domu? Podarilo sa narovnať diplomatické vzťahy USA s Iránom a Kubou. Dobre. Lenže k vojne v Afganistane a Iraku pribudli vojny v Líbyi a Sýrii, väzni v Guantáname zostarli o ďalších osem rokov, namiesto reštartu vzťahov s Ruskom tu máme zjednotený Západ proti Rusku, situácia na Kórejskom polostrove sa skôr zhoršila než zlepšila. Zbrojí sa ako opreteky, na svet bez jadrových zbraní, ktorý Obama tak pekne vykreslil v prejave na Hradčianskom námestí, môžeme zabudnúť. Mnohí sme do Baracka Obamu vkladali nádej, že prináša zmenu k lepšiemu – ,my' v danom prípade znamená vrátane výboru pre udeľovanie Nobelovej ceny za mier. Teraz sa ale zdá, že Obamova epocha bola len reťazou sklamaných nádejí,“ uzatvára.

    - Reklama -