Hrozí teroristický útok! Nezdržiavajte sa na verejných priestranstvách, varujú cudzincov v škandinávskej krajine

    0
    Po explózii v škole vo švédskom Karlstade (Autor: Milio.web.id)
    Ľudia, ktorí do Švédska prišli na dovolenku, sa majú vyhýbať nielen preplneným nákupným centrám a obľúbeným turistickým atrakciám, ale majú byť obozretní aj vo verejnej doprave. Práve tá sa totiž stala terčom útokov v Bruseli, kde teroristi vyhodili do vzduchu odletovú halu letiska Zaventem a stanicu metra v blízkosti európskych inštitúcií.
     
    Zvýšené bezpečnostné opatrenia platia v krajinách po celej Európe, ale švédska polícia teraz vyšetruje potenciálnu teroristickú hrozbu. Útok hrozil podľa portálu Express priamo v centre Štokholmu a terčom sa malo stať tamojšie veľvyslanectvo Spojených štátov.
     
    Švédska polícia však zatiaľ zverejnila len veľmi všeobecnú informáciu, v ktorej cieľ údajného plánovaného útoku islamských extrémistov nešpecifikovala. „Teroristické skupiny pokračujú v plánovaní útokov naprieč Európou. V blízkej budúcnosti chcú zaútočiť na športové podujatia, turistické atrakcie, reštaurácie a dopravu,“ varujú švédske úrady turistov.

    Zachovajte pokoj

    Napriek varovaniam zo strany švédskych bezpečnostných zložiek sa Spojené štáty rozhodli vystríhať svojich ľudí pred nebezpečenstvami vo Švédsku aj na stránkach svojho zastupiteľstva v Štokholme. „Americkí občania by mali byť obozretní pri návšteve verejných miest a dopravy. Zvlášť obozretní by mali byť najmä počas náboženských sviatkov, veľkých festivalov a podujatí,“ varuje Američanov vo Švédsku ambasáda USA.
     
    Varovania pred hrozbou teroristických útokov vyšli v čase, keď švédske bezpečnostné zložky v spolupráci s tajnými službami vyšetrujú podozrenia z pripravovaných atentátov. Strojcami atentátov majú byť podľa spravodajských informácií údajne opäť bojovníci takzvaného Islamského štátu.
     
    Obavy z opakovania masakrov podobných tým v Paríži a Bruseli vyvolali najmä informácie, podľa ktorých sa na útok pripravuje skupina siedmich alebo ôsmich teroristov z IS. Terčom útoku majú byť pritom čo najrušnejšie miesta v centre Štokholmu. V tomto smere sa Švédi neobávajú ani tak moslimov, ktorí v krajine roky žijú, ale skôr tých, čo prišli vlani s vlnou migrantov.
     
    Práve medzi utečencami, ktorých Švédsko prijalo v prepočte na počet obyvateľov najviac spomedzi krajín EÚ, sa totiž môžu podľa tajných služieb ukrývať teroristi. Rovnako nebezpeční však môžu byť aj Švédi, ktorí sa vrátia zo Sýrie či Iraku späť domov. Polícia vie o približne troch stovkách švédskych občanov, ktorí odcestovali do konfliktmi zmietaných oblastí Blízkeho východu, aby sa pridali k militantom z IS. Po absolvovaní výcviku medzi militantmi predstavujú práve títo ľudia veľké bezpečnostné riziko, pretože sa vďaka európskemu pasu môžu bez problémov vrátiť do Európy, kde by mohli neskôr zaútočiť.
     
    - Reklama -