Hrozí pád ukrajinskej vlády? Obvinenia z korucie mieria k tomu najvyššiemu

    0
    Arsenij Jaceňuk, bývalý predseda vlády Ukrajiny (Autor: SITA)

    V boji s korupciou zatiaľ Ukrajina prehráva. Martynenko sa stal hlavným aktérom aféry, o ktorej v súvislosti s českou kauzou zatiaľ nie je všetko známe, infromuje denník SME.

    Premiérova peňaženka

    Českí vyšetrovatelia vo štvrtok vypočuli muža, ktorý môže vyvolať pád ukrajinskej vlády, teda Mykolu Martynenka, zástupcu predsedu vládnej frakcie Národný front, ktorý je hlavnou postavou niekoľkých korupčných škandálov. Tie prekračujú hranice krajiny. Zároveň je pravou rukou ukrajinského premiéra, na ktorého sa však tiež začína sústreďovať pozornosť.

    Ešte v marci vyslovila  švajčiarska prokuratúra podozrenie, že plzenská spoločnosť Škoda JS mala Martynenka podplácať za to, že jej dohadzoval výhodné zákazky, ale aj sprostredkovával obchody cez firmy v panamskom daňovom raji.

    O premiérovi sa zas hovorí ako o hlavnom účastníkovi biznisu s titánom, uránom a plynom. Tieto obvinenia poskytol bývalý minister pre výnimočné situácie David Žvaňja, ktorý bol predtým obchodným partnerom Martynenka. Podľa neho by mal byť Martynenko premiérovou peňaženkou. Bolo to v reakcii na reportáž, kde sa písalo o tom, ako ukrajinskí politici a oligarchovia obchodujú s Ruskom, čo je mimoriadne zvláštne vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Napriek tomu dodávajú ruskej zbrojárskej firme titán či urán. Tovar sa však mal vraj prelievať tak, aby nebolo zrejmé, že spolu obchodujú.

    Dramatický Saakašvili

    Ak by sa prevalil Jaceňukov podiel na korupčnej schéme, mohlo by to znamenať pád ukrajinskej vlády, ale aj oslabenie prezidenta Petra Porošenka. Z korupcie viní premiéra aj Michail Saakašvili, gubernátor Odesy a gruzínsky exprezident. Ten prišiel vo štvrtok do kyjevského centra Národnej protikorupčnej kancelárie. „Prišiel som, aby ste preverili tie obvinenia, ktoré vyriekli najbližší spolupracovníci premiéra,“ vyhlásil. Sám je však nepriamo obvinený z toho, že sa na čiernych obchodoch podieľal. V súvislosti s najbližšími spolupracovníkmi mal na mysli  výbor pre ekonomickú politiku a jedného z najbližších ľudí premiéra Andreja Ivančuka a poslanca Dmitrija Golubkova, ktorí naňho vyslovili podozrenia.

    - Reklama -