Hrozí konflikt medzi USA a Iránom? Trumpova administratíva podľa analytika už začala s propagandistickou prípravou na vojnu

    0
    Donald J. Trump a Barack Obama (Autor: TASR)

    Prvé vystúpenie Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna rozvírilo debatu o tom, aké opatrenia a kroky podnikne nová administratíva proti Iránu po raketových testoch. Celé znenie vyhlásenia svojho poradcu uverejnil prezident na svojom oficiálnom facebookovom profile a to neurobilo radosť Teheránu, na ktorý sa teraz valia nové sankcie. V závere Flynnovho stanoviska stojí, že USA si budú dávať na Irán pozor.  

    „Nedávne kroky Iránu vrátane provokatívneho odpaľovania balistických rakiet a útoku proti saudskoarabskému námorníctvu zo strany Iránom podporovaných militantných Hutiov podčiarkujú to, čo by malo byť medzinárodnému spoločenstvu jasné, že sú to iránske destabilizačné kroky naprieč celým Blízkym východom,“ povedal Flynn vo svojom prvom oficiálnom vystúpení.

    Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť uviedol, že za súčasné kroky Iránu je do veľkej miery zodpovedná bývalá administratíva Baracka Obamu, ktorá podľa Flynna „zlyhala, keď mala adekvátne odpovedať na škodlivé kroky Teheránu vrátane presunu zbraní, podpory terorizmu a ďalšieho porušovania medzinárodných noriem“.

    Podľa politického analytika Eduarda Chmelára, ktorý vyhlásenie Bieleho domu komentoval na sociálnej sieti Facebook, je Flynnovo rázne vyhlásenie prípravou na konflikt s Iránom. „Trump sa už vyhráža Iránu. Propagandistická príprava na vojnu sa začala,“ konštatuje Chmelár na sociálnej sieti.

    Donald Trump kritizoval už viacero dohôd s Iránom, ktoré dosiahol jeho predchodca, ako aj OSN, a označil ich za „slabé a neefektívne“. Z prvotného vyhlásenia poradcu pre národnú bezpečnosť nebolo jasné, aké kroky chce Washington podniknúť v snahe varovať Irán pred ďalšími podobnými provokáciami, ale už má všetko konkrétnejšie obrysy.

    Spojené štáty uvalili na 12 iránskych spoločností a 13 občanov Iránu sankcie. Podrobnosti nie sú známe, ale Teherán po balistickej skúške rakety, ktorá vyvolala okamžitú reakciu Bieleho domu, pripomína, že testom neporušil jadrovú dohodu, uzavretú so svetovými veľmocami v roku 2015, ani rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá túto prelomovú dohodu schvaľuje. Väčšina medzinárodných sankcií voči Iránu bola zrušená minulý rok.

    - Reklama -