Hrozí jej väzba. Nové zistenia ohľadne Slovenky, ktorá močila na korán

    0
    Korán (Autor: SITA)

    “Obvinená je zo zločinu výroby extrémistických materiálov spáchaného spolupáchateľstvom, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, v súbehu s prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, v súbehu s prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Návrh bol doručený na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorý o ňom rozhodne,” uviedla dnes pre TASR Jana Tökölyová, hovorkyňa ÚŠP.

    ŠTS bude o návrhu prokurátora ÚŠP rozhodovať v nedeľu (19.2.) predpoludním. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

    Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom po vyhodnotení informácií operatívneho charakteru zabezpečili v súčinnosti s Policajným zborom SR zadržanie Sheily Sz., ktorá je stíhaná pre zločin výroby extrémistických materiálov.

    Stíhaná je od štvrtka 16. februára a v prípade dokázania viny jej hrozí trest od troch do šiestich rokov.

    “Obvinená Sheila Sz. bola zadržaná, pretože existujú dôvody útekovej väzby a z obavy pokračovania v trestnej činnosti. O zadržanej osobe rozhodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR,” uviedla v piatok 17. februára pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

    Ako ďalej priblížila, obvinená z Ružomberka sa mala zúčastniť na výrobe obrazovo-zvukového materiálu podnecujúceho k nenávisti a násiliu proti skupine obyvateľov pre ich náboženské (islamské) vyznanie.

    “Tento materiál mal byť následne zverejnený prostredníctvom internetu na webových stránkach verejne prístupných aj na území Slovenskej republiky, a to minimálne od decembra minulého roka,” dodala Predajňová.

    Zadržanie a obvinenie Sheily Sz. v piatok potvrdila aj polícia. “Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 24-ročnú ženu zo zločinu výroby extrémistických materiálov v súbehu s prečinmi násilie proti skupine obyvateľov, hanobenie národa, rasy a presvedčenia a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti,” uviedla v piatok pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

    Ako priblížila, obvinená sa mala podieľať na videu zverejnenom na internete. “Na videu ukazuje knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdí, že je to korán. Vytrháva z nej strany, hádže ich na zem (jednou zo strán si na videu utrie zadok, roztrhanú knihu pomočí) a potom ich zapáli,” objasnila hovorkyňa.

    Na zverejnenom videu je vidieť, ako obvinená okrem iného hovorí: “V žiadnom prípade ma nikto nezastaví, aby som zabránila, teda pozastavila moje vysielanie videí, fotografií alebo písomných názorov, čo sa týka islamu. Proste za tým si stojím a sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab, keď sa nevedia prispôsobiť oni nám, tak tu nemajú čo hľadať… Tak som sa rozhodla, že patrí to obecne čisto iba k islamom, muslimom a islamu. Všetkých si vás postupne budem loviť a každý, kto sa mi postaví do cesty a bude ma chcieť zastaviť, tak dopadne veľmi ťažko na hubu…, tak isto ma nejak nezastavia a pôjdem po každom muslimovi”.

    Za týždeň ide už o druhý prípad extrémistov, ktorý riešili ÚŠP a ŠTS od účinnosti novej právnej úpravy. Úrad špeciálnej prokuratúry tento týždeň po prvý raz využil nové kompetencie v oblasti vyšetrovania trestných činov extrémizmu, ktoré má od začiatku roka. Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby obvineného Petra P., ktorý napadol v nedeľu (12.2.) v nočnom bare Stará ponorka v Banskej Bystrici francúzskeho občana tmavej pleti. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

    Konanie muža vyšetrovala Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá ho obvinila z trestného činu ublíženia na zdraví, ako aj z prečinu výtržníctva. K napadnutiu malo dôjsť za prítomnosti minimálne štyroch ľudí, pričom Peter P. mal bez predchádzajúceho vzájomného konfliktu udrieť Francúza v zlosti hrubostenným skleným pohárom do hlavy. Spôsobil mu rezné rany v spánkovej oblasti s dĺžkou práceneschopnosti 10 až 15 dní.

    Obvinený mal pri tomto útoku poškodenému cudzincovi vulgárne nadávať s použitím rasistických nadávok. Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej kričal na 20-ročného Francúza slová “zabijem ťa”. “Aj keď sa mu okolostojaci snažili zabrániť v ďalšom útoku, vulgárne mu nadával,” opísala Baloghová s tým, že motívom útoku mala byť farba pleti. 

    Následne ŠTS pracovisko Banská Bystrica zobral muža do väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné a o odvolaní obvineného bude rozhodovať v najbližších dňoch Najvyšší súd SR.

    - Reklama -