Hrnko o Galkovi: Chrobák Truhlík, odborník z Kauflandu. Asi chcel prekryť prepojenie na Kočnera

    0
    Ľubomír Galko a Anton Hrnko (Autor: TASR)

    „Už sú preč tie časy, keď bol chrobák Truhlík – Galko vyšetrovateľom, prokurátorom, sudcom a spravodajským analytikom v jednej osobe. Už sú preč tie časy, keď odpočúvanie navrhoval, schvaľoval a vyhodnocoval. Chvalabohu, už sú preč tie časy, keď sa v rezorte obrany nakupovalo nepotrebné a predávalo strategické,“ začal svoj status na Facebooku národniar Anton Hrnko. Podľa neho je potrebné, aby sa o kauzách, keď bol Galko ministrom obrany, rozprávalo.

    Ide najmä o predaj samopalov za nízku cenu, kúpu nepoužiteľných pneumatík za 174-tisíc eur, predaj tankov, o ktorých hovoril, že ich nepotrebujeme, či odpočúvanie novinárov. Šéf branno-bezpečnostného výboru konštatoval, že išlo o činy, ktoré odkryli jeho obchodného ducha či poukázali na jeho charakter a diletanstvo.

    „Dnes sa chrobák Truhlík – Galko rozhodol, že sa opäť postaví do pozície trojjediného a rozhodol sa byť žalobcom, sudcom a katom. Urobil tak podľa všetkého pre to, aby zakryl blízke prepojenia svojho straníckeho šéfa na Kočnera, ku ktorému pán Sulík chodil na doučovania z politiky domov, do jeho asi mafiánskeho hniezdočka. Na toto svoje politické divadielko, ktoré asi malo prekryť spojenie Kočner – Sulík, sa pokúšal zneužiť Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Prostredníctvom tohto výboru odvolával generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva obrany Slovenskej republiky (Ján Hoľko – pozn. redakcie),“ vysvetlil. Podľa Hrnka bol tento nápad scestný, rovnako ako je samotný Galko, ktorého nazýva ‚odborník‘ zo strany ‚odborníkov‘. Dodal, že daný výbor nemá kompetencie, aby mohol niekoho odvolávať.

    „Tomuto ´odborníkovi´ z Kauflandu chcem odkázať, že brannobezpečnostný výbor je kolektívny výbor, a tak aj rozhoduje. Nie je ani žalobcom, ani sudcom a ani katom. Je výborom Národnej rady Slovenskej republiky. Čo všetko sa ešte o straníckom šéfovi tohto mimoriadne nekompetentného a krivého človeka dozvieme, keď sa rozhodne Kočner rozprávať? Nevedno. Keď si spomeniem na video, kde sa radili spolu o tom, kto bude generálny prokurátor, by to mohlo byť veľmi zaujímavé. A kam až bude ochotný chrobák Truhlík – Galko zájsť,“ pýta sa na záver.

    Zasadanie výboru                                                                     

    Na výbore pre obranu a bezpečnosť, ktorý zasadal v stredu 10. októbra, musel minister obrany Peter Gajdoš vysvetľovať obstaranie systému s názvom ‚záznam činnosti operátorov‘. Navrhli to opoziční poslanci, pričom sa daný systém obstaral ešte za predchádzajúceho vedenia ministra Martina Glváča. Na vysokú cenu systému upozornil bývalý zamestnanec rezortu obrany Maroš Klinčák, tomu však koalícia nedovolila vo výbore vystúpiť. Peter Gajdoš argumentoval tým, že daná spoločnosť (R-Sys) predložila jedinú ponuku. 

    Dodal, že jeho rezort poskytuje orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť. Za danou spoločnosťou R-Sys stál súčasný riaditeľ služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko, pričom dodávku systémov zabezpečila spoločnosť Willing, ktorú založil Miroslav Výboh. Ján Hoľko v súčasnosti nemá žiadne kontakty s danou firmou a predtým zase nebol funkcionárom v rezorte obrany. Nevidím tam konflikt záujmov,” uviedol Gajdoš. Upozorňuje tiež, že tender riešilo predchádzajúce vedenie rezortu. Predniesol som uvedený materiál okolo zákazky, zmluva bola podpísaná v roku 2012 za predchádzajúceho vedenia. Poskytol som všetky podkladové materiály orgánom činným v trestnom konaní, čiže NAKA, a zároveň aj Úradu pre verejné obstarávanie, nerád by som maril vyšetrovanie,” dodal Gajdoš. Opätovne vyhlásil, že v obstarávaní bola len jedna ponuka.

    Galko na výbore pripomenul, že na objednávke leteckého systému sa podieľala spoločnosť R-Sys, ktorej konateľom bol v tom čase práve Hoľko. Preto považuje jeho zotrvanie vo funkcii za neprijateľné. Človek, ktorého podriadení rozhodli, že je všetko v poriadku, je v styku s vyšetrovacími orgánmi, je naďalej na svojom mieste,” vyhlásil Galko. Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje tender MO za viac ako 1,3 milióna eur pre podozrenie z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a dražbe. Ešte v septembri o tom informovala Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. Viac sme o tom písali TU. 

    - Reklama -