Hrnčiar zasahuje: Ja jediný mám poverenie viesť schôdzu, a preto ju končím

    0
    Andrej Hrnčiar (Autor: SITA)

    Tomuto rozhodnutiu predchádzala dlhá hádka po tom, ako podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) ako predsedajúca mimoriadne rokovanie otvorila bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistil počet prítomných poslancov, teda to, či je parlament uznášaniaschopný. “Je zrejmé, že NR SR je uznášaniaschopná. Je to zrejmé z počtov poslancov v rokovacej sále aj z počtov podpisov na prezenčných listinách. V sále je momentálne 82 poslancov, minimum je 76. Rokovací poriadok NR SR ani Ústava SR nehovoria o tom, ako sa zisťuje prítomnosť nadpolovičnej väčšiny poslancov,” povedala Nicholsonová s tým, že poslanci môžu schôdzu považovať za otvorenú.

    Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) však trval na tom, že Nicholsonová hrubo porušila rokovací poriadok. “Dajte hlasovať. Uviedli ste, že je tu nejaký počet poslancov. Ale NR SR má svojich overovateľov, cez ktorých môžete zisťovať počty, alebo cez hlasovacie zariadenie. Žiadam vás, aby ste dali hlasovať,” apeloval.

    V pléne boli predtým už tri pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Fica, parlament však nebol uznášaniaschopný. V sále sa prezentovalo vždy menej poslancov ako 76. Opozícia sama uznášaniaschopnosť zabezpečiť nemôže. Koalícia jej dodáva len toľko hlasov, koľko chýba do kvóra, ak by tu boli všetci opoziční poslanci do nohy.

    - Reklama -