Hrajú sa na utečencov, ale pritom sú to teroristi. Nemci sa konečne chopili činu

    0
    Demonštrácia proti imigrantom v Nemecku. S heslom: Rapefugees not welcome - znásilňovači-utečenci, nie ste vítaní (anglická slovná hračka) (Autor: SITA)

    Podľa zistení nemeckého denníka dostali úrady od začiatku migračnej krízy 369 „udaní“, ktoré poukazovali na spoluprácu prichádzajúcich migrantov s Islamským štátom. V štyridsiatich prípadoch sa ukázalo, že podozrenia sú opodstatnené, a týchto jedincov tak začali vyšetrovať pre podozrenie z príslušnosti k teroristickej organizácii a prípravy teroristického činu. „Nemôžeme vylúčiť viac teroristických útokov,“ povedal hovorca Spolkového kriminálneho úradu.

    Ministerstvo vnútra, pod ktoré Spolkový kriminálny úrad priamo spadá, sa snaží vážnu situáciu bagatelizovať tým, že mnohé z udaní sa nakoniec ukázali ako neopodstatnené. „Mnohé z nich majú na svedomí migranti, ktorí sa chceli týmto spôsobom pomstiť svojim kolegom. Prípadne prišlo udanie na základe klebiet šíriacich sa po tábore bez konkrétneho dôkazu. V ďalších prípadoch sa zasa snažili žiadateľa o azyl touto cestou zdiskreditovať príslušníci krajnej pravice.“

    Mnohí však alarmujúci počet týchto prípadov berú vážne a upozorňujú na priamu súvislosť s problematickou registráciou prichádzajúcich migrantov. Poslanec nemeckého parlamentu za vládnucu CDU Wolfgang Bosbach nedávno varoval, že nemecké úrady čelia obrovským problémom pri registrácii migrantov a často nie sú vôbec schopné odhaliť ich pravú totožnosť. Konkrétne uvádzal, že 60 % prichádzajúcich ľudí v ostatných mesiacoch nemá pas ani žiadne iné osobné dokumenty.

    „Nebezpečenstvo preto narastá a musíme brať tieto skutočnosti veľmi vážne. To je niečo, čo stavia teroristické útoky v Bruseli a Paríži do jasnejšieho svetla. Vyšetrovatelia by mali dôkladne preveriť každé upozornenie poukazujúce na možnú spoluprácu žiadateľa o azyl s Islamským štátom či inou teroristickou organizáciou. Zároveň by mali preveriť podozrenie, že sa medzi bežnými žiadateľmi o azyl skrývajú pašeráci ľudí,“ nabádal stranícky kolega kancelárky Merkelovej Bosbach.

    Naopak predstavitelia ďalšej parlamentnej strany ľavice varovali, že s ohľadom na ojedinelosť prípadov súvisiacich s temnou minulosťou malej časti žiadateľov o azyl sa môže zdvihnúť vlna predsudkov voči utečencom všeobecne. „Možnosť, že sa v rámci utečeneckej vlny do Nemecka dostávajú aj osoby podozrivé z napojenia na Islamský štát, by nás v žiadnom prípade nemala odradiť od ďalšieho prijímania osôb z Iraku alebo Sýrie,“ uviedla hovorkyňa strany Ulla Jelpkeová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -