Hovoríme nie plotu na Hviezdoslavovom námestí. Veľvyslancovi USA možno pristane na stole výzva, z ktorej nebude nadšený

    0
    Protest na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí proti plánovanej výstavbe trojmetrového železného plota okolo ambasády USA. Február 2004 (Autor: TASR)

    Borguľa chce tak zároveň dokázať, že viacerí Bratislavčania zdieľajú rovnaký názor ako on.

    „Keď zhromaždíme dostatok podpisov pod výzvu, tak ju odovzdáme americkému veľvyslancovi, aby videl, že to nie je len Borguľov rozmar,” priblížil poslanec. Na zbieranie podpisov si stanovil čas zhruba do konca leta. Výzvu môžu Bratislavčania podľa jeho slov podpísať u dobrovoľníkov v uliciach Bratislavy alebo na webe.

    Poslanec tvrdí, že Stavebný úrad Staré Mesto predĺžil v súvislosti s bezpečnostným plotom veľvyslanectvu lehotu na predloženie potrebných dokumentov o 90 dní. Americká ambasáda musí dodať podľa Borguľu okrem iného doklad preukazujúci ich vzťah k pozemkom na Hviezdoslavovom námestí a dokument preukazujúci, že dodatočné povolenie stavby plota pred ich budovou nie je v rozpore s verejným záujmom, ktorý reprezentuje územný plán mesta.

    „Ak americká strana v danej lehote dokumenty nepredloží, mal by sa začať proces odstraňovania stavby. Plot totiž možno potom definitívne vyhlásiť za čiernu stavbu a malo by nasledovať konanie o jeho odstránení,” povedal Borguľa.

    Mestskí poslanci mesta na svojom zasadnutí 26. apríla opätovne odmietli ambasáde schváliť nájomnú zmluvu k pozemkom na Hviezdoslavovom námestí. Podľa Borguľu zastupiteľstvo dalo tým jasne najavo, že si neželá ďalšie zotrvanie plota na Hviezdoslavovom námestí. Tento prenájom mestskí poslanci totiž neschválili vo februári a ani koncom septembra 2016. Borguľa tvrdí, že ambasáda môže opäť požiadať zastupiteľstvo o schválenie nájomnej zmluvy až o šesť mesiacov. V lehote 90 dní teda nebude podľa jeho slov schopná predložiť doklad preukazujúci vzťah k pozemku.

    „Môže však dôjsť k situácii, že sa ambasáda bude snažiť obísť mestské zastupiteľstvo a získať dokumenty iným spôsobom. Vyzývam všetky dotknuté orgány, ako aj primátora mesta, aby v prípade, že ich americká ambasáda požiada o dodatočné vydanie dokumentov, ktoré im chýbajú, aby tak neurobili. Vyzývam ich, aby neobchádzali vôľu zastupiteľstva mesta, ktoré demokraticky zahlasovalo proti ďalšiemu zotrvaniu plota na námestí,” povedal poslanec.

    Magistrát tvrdí, že podľa Viedenského dohovoru je bezpečnostná zóna súčasťou ambasády aj na priľahlých pozemkoch, bez ohľadu na vlastníctvo. Uzatvorením zmluvy o nájme pozemkov by bolo podľa mesta majetkovoprávne zabezpečené užívanie bezpečnostnej zóny veľvyslanectva do času presťahovania ambasády. Hlavné mesto podotýka, že nemôže riešiť dosahy umiestnenia veľvyslanectiev samostatne, ale v komunikácii a spolupráci s ústrednými orgánmi štátnej správy.

    Veľvyslanectvo pre TASR koncom apríla uviedlo, že je sklamané z toho, že sa nenašiel dostatok hlasov mestských poslancov na schválenie prenájmu. S magistrátom chce však naďalej spolupracovať na riešení problému. Jeho plány na presťahovanie sa z Hviezdoslavovho námestia napredujú a určilo si aj vhodné miesto pre svoje nové sídlo, a to v blízkosti nového Slovenského národného divadla.

    - Reklama -