Hotovo? Afganec, ktorý znásilnil a zavraždil nemeckú študentku, zrejme dostane doživotie. Vďaka tomuto „zubatému“ dôkazu

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Beštiálny prípad znásilnenia a vraždy dcéry vysokého úradníka Európskej únie vzbudil vlani na jeseň búrlivé reakcie nielen v samotnom Nemecku. Mladú ženu prepadli cestou zo študentského večierka, keď na ňu zaútočil údajne sedemnásťročný afganský migrant. Najprv ju škrtil, potom znásilnil a hodil do rieky, kde sa utopila. Páchateľa chytili za niekoľko týždňov a na základe testov DNA sa jednoznačne ukázalo, že čin spáchal práve on.

    Od začiatku vyšetrovania však panujú dohady, koľko má v skutočnosti afganský vrah Hussein K. rokov. On sám tvrdí, že v čase spáchania otrasného trestného činu ešte nebol plnoletý. Na druhej strane pripustil, že má viac než avizovaných sedemnásť rokov, ako uviedol na jar 2016 nemeckým úradom, keď do krajiny dorazil z Grécka. Tam ho odsúdili na desať rokov odňatia slobody za zhodenie ženy z útesu. Po niekoľkých mesiacoch ho však prepustili.

    Nemecké úrady sa o jeho minulosti, ktorá zahŕňa okrem iného aj znásilnenie dieťaťa v rodnom Afganistane, nedozvedeli, a tak Afganca bez problémov umiestnili do pestúnskej rodiny. Experti od začiatku poukazovali na to, že jeho vek musí byť vyšší. To je z hľadiska súdneho procesu kľúčový fakt. Ak by čin spáchal ako dospelý, mohol by vzhľadom na priťažujúce okolnosti dostať aj doživotie. Ako mladistvý potom maximálne desať až pätnásť rokov.

    V stredu sa na súde podľa magazína Focus objavil dôkaz, ktorý môže zásadne ovplyvniť trest pre páchateľa. Vyšetrovatelia zaistili zub, ktorý bol Afgancovi vytrhnutý počas rutinného zubárskeho zákroku. Mladík si ho následne odniesol domov, kde zub polícia objavila, a teraz slúži ako ďalší dôkaz. Po analýze zuba vytrhnutého aj s koreňom je podľa lekárskych expertov zrejmé, že vek afganského vraha je 22 až 29 rokov.

    Štátny zástupca teraz s istotou považuje Husseina K. za najmenej dvadsaťdvaročného. Použité metódy na zistenie veku podľa skúmania vytrhnutého zuba považuje aj vedecká obec za veľmi presné. „Len zriedka máme príležitosť použiť túto metódu v procese. Podľa zákona totiž musí obžalovaný s vytrhnutím zuba súhlasiť. Vyšetrovatelia mali veľké šťastie, že našli už vytrhnutý zub,“ komentuje expertka Ursula Wittwerová-Backofenová.

    Vyšší vek obžalovaného predikuje aj druhý súdny posudok. To by malo byť pri určení výšky trestu dostačujúce. Doživotie môže súd v Nemecku udeliť osobe staršej ako 21 rokov. Konečný rozsudok by mal oproti pôvodnému očakávaniu vyniesť zrejme až budúci rok. Dovtedy musí vypočuť ďalších odborníkov a svedkov.

    - Reklama -