Hongkong zasiahla vlna nepokojov. Strety s políciou, desiatky zranených a zatknutých. Vítanie nového lunárneho roka vo veľkom štýle

    0
    Oslavy príchodu nového roka v Hongkongu sprevádzalo násilie (Autor: SITA)

    Aktivisti rozhnevaní snahami úradov zakročiť proti pouličným predavačom jedla vzdorovali poriadkovým silám až do skorých ranných hodín miestneho času, pričom ohadzovali policajtov fľašami, nádobami na odpad, plastovými zátarasami alebo časťami drevených paliet. Na uliciach tiež zakladali požiare a podľa šéfa tamojšej samosprávy Liang Čen-jinga okrem policajtov napádali aj novinárov. 

    Najnovšie nepokoje v Hongkongu boli najhoršími od vlny protestov, ktorá zasiahla túto bývalú britskú kolóniu v roku 2014. Polícia pri zásahu proti aktivistom použila obušky, slzotvorné spreje a varovné výstrely do vzduchu. Podľa vyjadrenia oblastného policajného veliteľa bolo v súvislosti s násilnými stretmi zatknutých 23 mužov a jedna žena, a to vo veku 17-70 rokov. Sklo a letiace predmety zranili dokopy 48 policajtov. 

    “Myslím si, že verejnosť si môže z televíznych správ sama urobiť obraz o vážnosti situácie. Vláda (Hongkongu) dôrazne odsudzuje takéto násilné činy. Polícia pozatýka tieto gangy a postaví ich pred súd,” povedal Liang. Podľa vyjadrení predstaviteľov, na ktorých sa odvoláva AP, sa momentálne vyšetruje, či nebolo násilie v uliciach organizované v predstihu. 

    Nepokoje vypukli po tom, ako sa polícia v pondelok večer pokúsila zakročiť proti tradičným predavačom jedla v hongkonskej časti Mong Kok, ktorí podnikajú v uliciach bez príslušného povolenia. 

    - Reklama -