Hon na čarodejnice. Som trestne stíhaný za to, čomu veria milióny ľudí. Wilders poslal súdu drsný odkaz

    0
    Wilders (Autor: TASR)

    Poslanec, zakladateľ a vodca v Holandsku veľmi populárnej antiislamskej a eurosketickej Strany slobody (PVV) označil trestné stíhanie svojej osoby za politický hon na čarodejnice. 

    V Holandsku sa v marci budú konať parlamentné voľby, z ktorých by podľa agentúry AP mohla PVV vyjsť ako najsilnejšia strana. V predvolebnom prieskume zo 6. októbra skončila PVV tesne za liberálmi premiéra Marka Rutteho, ktorý sa bude uchádzať o tretie funkčné obdobie. 

    Predsedajúci sudca haagskeho okresného súdu Hendrik Steenhuis dnes oznámil, že súd “odmieta námietky obhajoby”. Predchádzajúce prípady na európskych súdoch podľa neho síce zakotvili, že politici musia mať širokú slobodu slova, ale súčasne by sa mali “vyhýbať verejným vyjadreniam, ktoré podnecujú k intolerancii. Kde sa nachádza hranica medzi nimi, rozhodne tento holandský proces.” 

    Súd odmietol Wildersov argument, že by teraz nemal byť stíhaný, pretože ani v minulosti nebol stíhaný za podobné vyjadrenia o Maročanoch. Na prechádzajúcom pojednávaní Wildersov obhajca Geert-Jan Knoops súdu povedal, že sloboda slova je “posledná sloboda, ktorá pánovi Wildersovi zostala”. Poslanec pre opakované vyhrážky smrťou žije už vyše desať rokov s nepretržitou ochrankou. 

    Wilders sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil, reagoval však naň na Twitteri: “Trestne stíhaný za to, čomu veria milióny ľudí.” V roku 2011 bol Wilders zbavený obžaloby z urážky islamu a teraz je stíhaný za vyjadrenia, ktoré mal pred a po komunálnych voľbách v Holandsku v roku 2014. Na jednom mítingu PVV sa svojich stúpencov opýtal, či chcú mať v Holandsku viac alebo menej Maročanov, načo začali skandovať “Menej! Menej! Menej!”. “Postaráme sa o to,” odpovedal im. 

    Vodca PVV si pri svojich vyjadreniach nedáva servítku pred ústa. V januári tohto roka vyhlásil, že holandské “ženy sú ohrozované islamskými bombami testosterónu”, a navrhol “zavrieť všetkých mužských utečencov v strediskách pre žiadateľov o azyl”.

    - Reklama -