Homosexuáli pochodovali Košicami. Potrebujete nás, odkazovali Slovensku. A ako to nakoniec dopadlo…

    0
    Pochod za práva LGBTI v Košiciach. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Na dúhovej akcii vládla podľa účastníkov fantastická atmosféra. Zúčastniť sa na nej mohlo odhadom asi 250 ľudí, čo  je omnoho viac v porovnaní s minulými rokmi. Zdá sa, že s charakterom akcie sa zmierili už aj jej odporcovia.

    PRIDE vraj potrebujeme všetci

    Akcia nesie motto Dúha nás spája a vrcholí ňou týždeň aktivít na podporu práv LGBTI ľudí. Sprievod sa začal o jednej poobede a viedol od Kasární Kulturpark!.  Akcia teraz pokračuje hudobným festivalom v priestoroch Tabačky. Dnešnému pochodu predchádzal týždeň plný sprievodných podujatí. Odštartoval v sobotu 19. septembra diskusiou, koncertom, divadlom i otváracou párty. V nedeľu pokračoval turistickou akciou. Pondelok bol opäť venovaný diskusii a kultúrnym aktivitám a v podobnom duchu sa niesol celý týždeň. Všetko to vyvrcholilo dnes samotným sprievodom mestom a festivalom. „Tretí ročník bude väčší a farebnejší. Okrem sprievodných podujatí chystáme i festival po samotnom sprievode. Verím, že si z ponuky každý niečo vyberie, niečo, čo ho pritiahne a umožní mu zakúsiť neopakovateľnú atmosféru sprievodu. Práve z tejto atmosféry totiž môžeme čerpať silu na celý rok. Dáva nám to odvahu žiť naše životy v pravde, k sebe samým i k okoliu“, uviedol pred akciou Róbert Furiel, riaditeľ podujatia. „Sme presvedčení, že Slovensko potrebuje festival PRIDE, aby sa na situáciu LGBTI ľudí nezabudlo. Máme pocit, že celospoločenská diskusia po februárovom referende utíchla, čo nie je dobré. Iba jej udržiavaním máme šancu posúvať sa ďalej,“ dopĺňa Furiel.

    Asi im už neprekážajú

    O tom, že tento ročník je vydarený, informovala aj Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá sa v rámci sprievodného týždňa  zúčastnila aj na diskusii. Témou bola otázka, ako sa žije lesbám a gejom na Slovensku. „Dnes už nie je možné LGBTI komunitu umlčiavať, vytláčať z verejného priestoru. Preto odporcovia zmenili taktiku a potrebovali z nás vytvoriť nepriateľov. Aj o tom bola referendová kampaň,“ odznelo na diskusii. Práve tento rok sa totiž konalo referendum na ochranu rodiny. Atmosféra pred ním sa však zvrhla na vzájomné osočovanie dvoch  protipólov, ktoré sa vytvorili v spoločnosti. Zástancovia referenda by totiž nezniesli, aby homosexuálny pár vychovával dieťa. Samotný priebeh akcie si pochvaľovala aj Natália Tomeková z Nadácie otvorenej spoločnosti. „V porovnaní s minulým rokom to bolo omnoho pokojnejšie. Nedá sa to ani porovať s tým, ako akcia prebiehala minulý rok. Bolo tu niekoľko „náckov“, asi desať predstaviteľov pravdepodobne Aliancie za rodinu, ktorí nás sprevádzali svojimi transparentmi. Prebehlo to však bez problémov v porovnaní s minulým rokom, keď nechýbali ani kamene,“ opísala pre ParlamentnéListy.sk priebeh akcie v súvislosti s odporcami homosexuálov Tomeková. Myslí si, že odporcom už takéto aktivity až tak neprekážajú. „Možno si uvedomili, že to nie je dobrý spôsob vytvárať akési antizhromaždenia,“ dodala Tomeková. „Keby sa stal z toho trend, že si začnú zvykať na to, že takíto ľudia sú súčasťou našej spoločnosti a začali ich akceptovať, tak by to bolo úplne pefektné,“ vyslovila pre ParlamentnéListy.sk nádej Tomeková.

    Kotlebovci  neprišli

    Vyzerá to tak, že naša spoločnosť začína byť v niektorých veciach tolerantnejšia. Keď sa pozrieme bližšie na históriu takýchto podujatí, nebolo dokonca zriedkavé, že odporcov bolo viac ako prívržencov. Hlavne pred dvomi rokmi v Košiciach bola atmosféra priam búrlivá. Presadili sa najmä ochrancovia tradičnej rodiny, ktorým sekundovali prívrženci Ľudovej strany Naše Slovensko. Spokojnosť s tohtoročným ročníkom vyjadrila aj známa homosexuálna aktivistka Hana Fabry. Svoju podporu vyjadrila prostredníctvom sociálnej siete aspoň na diaľku. „Zdravím Dúhové Košice, každého jedného z vás, kto príde podporiť myšlienky rovnosti v spoločnosti, vrelo stískam,“ tešila sa Fabry. Oslava, viditeľnosť a akceptácia LGBTI ľudí na Slovensku vyvrcholí dnes v košickej Tabačke veľkou párty. V sprievode nechýbala ani Romana Schlessinger, známa LGBTI aktivistka. Podporu akcii vyjadrila napríklad aj bystrická organizácia Inokraj. Finančnú podporu poskytlo napríklad aj veľvyslanectvo USA.

    - Reklama -