Hollande je nový Bush, tvrdí moslimský profesor Oxfordu. Pozrite sa, prečo si to myslí

    0
    Tariq Ramadan, predseda think-tanku Európskej moslimskej siete (Autor: SITA)

    Holland sa rovná Bush

    Významný profesor a odborník na islam sa v súčasnosti vyjadril aj na adresu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Prirovnal ho k Georgeovi W. Bushovi. Na zahraničnom portáli Vice sa ho opýtali, čo ho viedlo k tomuto názoru. „Myslel som tým, že Hollandova reč po útokoch obsahovala podobný tón ako tá Bushova po 11. septembri.“

    Podľa Ramadana tento tón obsahuje tri myšlienky, ktoré sa vyskytli u oboch politických predstaviteľov: Títo ľudia nezdieľajú naše hodnoty, preto sú proti demokracii. Oni nás vystrašili, preto im naženieme strach aj my. A ak nie si s nami, si proti nám. Ramadan si myslí,  že je to veľmi neprimeraná a emocionálna reakcia. Tým pádom aj nevhodná a podobná práve tej Bushovej.

    Ramadan patrí medzi významné osobnosti, ktoré sa vyjadrujú k problematike islamu. Portály Time a Foreign Policy zostavili rebríček najvplyvnejších mysliteľov súčasnosti, v ktorých Ramadan obhájil čestné miesto. Je profesorom Islamských štúdií na Oxforde a riaditeľom Výskumného centra pre islamskú legislatívu a etiku.

    Profesorove prehrešky

    Ramadan sa stal kontroverznou osobnosťou aj vďaka jeho vyhláseniám v médiách. Jeho najpamätnejšou bola zrejme televízna diskusia s vtedajším francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym. Navrhol moratórium proti ukončeniu kameňovania žien, ktoré sa previnili neverou na Strednom východe. V roku 2004 mu zamietli prístup do Spojených štátov za dotovanie charitatívnej organizácie, ktorá údajne patrila pod hnutie Hamas. O šesť rokov neskôr mu prístup do Štátov opäť obnovili.

    - Reklama -