Hollande chce urovnať konflikt v Donbase, Porošenko mu odkázal toto

    0
    Matteo Renzi, Francois Hollande, Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Hollande uviedol, že “v Európe sa objavili nové hrozby, napríklad terorizmus, ako aj konflikty, ktoré sa odohrávajú takmer pred naším prahom”. 

    Dodal, že práve z tohto dôvodu sa dnes spojil s Merkelovou, aby spoločne diskutovali o príprave možnej schôdzky v tzv. normandskom formáte, ako aj o možnostiach realizácie minských mierových protokolov a urovnania “konfliktu (v Donbase), ktorý je tak blízko nás”.

    Začiatkom týždňa Hollande pobúril ukrajinské vedenie, keď v prejave pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy v Štrasburgu vyhlásil, že Ukrajina by mala prevziať zodpovednosť za realizáciu politických reforiem dohodnutých v Minsku. 

    Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na svojej stránke na Facebooku v reakcii na to napísal, že “francúzsky prezident si toho na seba berie priveľa” a žiadal ho, aby “Ukrajine neprikazoval, čo má robiť”.    

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina nebude napredovať v plnení minských protokolov o urovnaní konfliktu v Donbase do vyriešenia otázok súvisiacich so zaručením bezpečnosti v tomto regióne. 

    “Kým nebude splnený balík o bezpečnosti (v rámci minských mierových protokolov), Ukrajina nebude podnikať kroky vpred v politickom procese,” vyhlásil Porošenko podľa agentúry TASS.

    Dodal, že Ukrajina očakáva úplné ukončenie bojových operácií, odovzdanie momentálne nekontrolovateľného úseku rusko-ukrajinskej hranice pod správu Kyjevu, stiahnutie ťažkej vojenskej techniky a delostrelectva a prístup inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe k objektom na celom území Donbasu.

    - Reklama -