Holjenčík naďalej chodí na ÚRSO. Ak jeho samoodstúpenie nebolo len divadlo pre rozčúlených občanov, Žiga by mal konať, žiadajú liberáli

    0
    Jozef Holjenčík (Autor: Facebook, Správy RTVS)

    Nový čas minulý týždeň (21. 4.) informoval, že v sídle úradu sa Holjenčík objavuje aj dva mesiace po svojom odchode. “Na ÚRSO sa stále niekoľkokrát do týždňa objavuje,” prezradil Novému Času zdroj z regulačného úradu. Kuriózne je, že inštitúcia doteraz nemá nového riaditeľa a Holjenčíkove povinnosti prebral zastupujúci predseda Miroslav Čelinský, s ktorým dlhé roky spolupracoval. Podľa zdroja denníka Nový čas má Holjenčík dokonca údajne vplyv aj na rozhodnutia, ktoré úrad uzatvára.

    Svoje návštevy na úrade denníku potvrdil aj samotný Holjenčík.

    “Chodím tam len na návštevy, keď ma pozvú na rokovanie, alebo keď tam ešte potrebujú vysvetlenie k nejakým podrobnostiam, ktoré boli v rámci ÚRSO dlhodobo rozbehnuté. O ničom nerozhodujem,” upozornil Holjenčík. Dodal, že nie sú pravdivé informácie o tom, že by bol vyvíjaný na zamestnancov nejaký tlak, aby o jeho návštevách nehovorili.

    “Na základe medializovaných informácií je zjavné, že 'samoodstúpený' bývalý šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík na tomto úrade ešte stále úraduje, a to aj napriek tomu, že on je tým zodpovedným za chaos s cenami energií, ktorý prepukol začiatkom tohto roku,” priblížila Kiššová.

    Podľa informácií, ktoré Holjenčík podľa Kiššovej sám poskytol redakcii denníka, úrad navštevuje, na požiadanie sa zúčastňuje na rokovaniach tohto úradu a poskytuje jeho pracovníkom poradenstvo. 

    “Túto situáciu považujeme za daných okolností za absurdnú. Chcela by som sa spýtať súčasného vedenia regulačného úradu, na základe čoho poskytuje Jozef Holjenčík svoje služby, svoju súčinnosť a svoje poradenstvo. Na základe akého mandátu, respektíve z akého poverenia tieto služby vykonáva, prípadne za aký honorár to robí. Najdôležitejšou otázkou zostáva, akú nesie zodpovednosť za poskytované informácie a za svoje dodávané služby,” povedala Kiššová. 

    “Chcem preto vyzvať ministra hospodárstva SR Petra Žigu (Smer-SD), aby v tejto veci konal. Ak to celé s jeho (Holjenčíkovým) samoodstúpením nebolo len trápne divadlo pre rozčúlených občanov, tak aj v tejto situácii by mal vyslať jasný signál vedeniu regulačného úradu, aby pohyb Jozefa Holjenčíka na úrade preň (pre vedenie) nebol vítaný,” zdôraznila. 

    Podľa Galeka je ÚRSO už dnes funkčný “osobou svojho podpredsedu a štruktúrou, ktorá má zákonné opodstatnenie a zákonný podklad”. “Nie je teda dôvod na to, aby sa úrad nechal dnes ovplyvňovať niekým, ktorý bol v minulosti hlavným zodpovedným za kauzu vysokých cien energií,” podčiarkol Galek.  

    Ak sa Holjenčík zúčastňuje zasadaní Regulačnej rady, Galeka by zaujímalo, či má expredseda ÚRSO prístup k obchodným tajomstvám, ktoré môžu byť predmetom rokovaní.

    “Vyzývam preto vládu SR, aby nečakala na zmeny v legislatíve a už dnes predložila prezidentovi SR návrh, meno nového predsedu regulačného úradu. Zamedzilo by sa tým ďalším škodám, ktoré by mohol Jozef Holjenčík na úrade napáchať,” dodal Galek. 

    - Reklama -