Holandsko odložilo zákaz buriek. Dôvodom boli argumenty škôl

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Takzvaný “zákaz buriek” (šaty, ktoré moslimským ženám zahaľujú tvár) sa bude uplatňovať na školách a univerzitách, ako aj v nemocniciach, vládnych budovách a prostriedkoch verejnej dopravy. Každá osoba, ktorá bude mať v uvedených priestoroch zahalenú tvár, bude požiadaná, aby si ju odhalila. Inak môže čeliť finančnej pokute vo výške 400 eur.

     Senát schválil príslušný zákon vlani

    Ollongrenová spresnila, že odklad implementácie zákona o zahaľovaní tváre je odpoveďou na reakcie zo strany škôl a univerzít, ktoré uviedli, že by bolo ťažké zmeniť doterajšie postupy počas prebiehajúceho školského roka. Zákaz teda začne platiť až po letných prázdninách.

    Holandský Senát schválil príslušný zákon vlani v júli po viac ako desaťročí politických hádok a vytrvalej kampani ultrapravicových strán, najmä protimoslimsky a protiimigračne zameranej Strany slobody (PVV), za obmedzenie islamských kultúrnych vplyvov v krajine.

    Zákaz platí vo viacerých krajinách EÚ

    Zákaz nosenia odevov zahaľujúcich tvár bol v roku 2010 zahrnutý do koaličnej dohody ako súčasť podpory PVV na čele s Geertom Wildersom pre menšinovú liberálno-kresťanskú vládnu koalíciu. Táto vláda sa však v máji 2012 rozpadla a Wilders ju opustil ešte pred tým, ako ním požadované opatrenie mohlo stať zákonom.

    Štátna rada, poradný orgán holandskej vlády, návrh “protiburkového zákona” kritizovala a upozornila, že jeho nevyhnutnosť a užitočnosť neboli dokázané. Zároveň varovala, že tento zákon bude porušovať ústavné právo na slobodu náboženského vyznania v Holandsku.

    Zahaľovanie tváre na verejnosti je zákonom zakázané vo viacerých členských krajinách EÚ – v Belgicku (od roku 2011), Bulharsku (2016), Dánsku (2018), Francúzsku (2011), Rakúsku (2017) a čiastočne aj v Nemecku (2017) a Taliansku (2004).

    - Reklama -