Holandsko chápe, prečo USA zabili Solejmáního

    0
    Na archívnej snímke z 18. septembra 2016 iránsky generálmajor Gásem Solejmání (uprostred) (Autor: TASR)

    Spravodajský server DutchNews.nl upozornil, že ministerka v rozhovore v rámci nového televízneho programu Op 1 zároveň vyzvala USA na ďalšie objasnenia tohto útoku.

    “Ak sa pozriete na to, čo urobil Irán, urobil hrozné veci,” uviedla ministerka. Zároveň však skonštatovala, že zabitie generála, ktorý bol hlavným vojenským stratégom Iránu v regióne Blízkeho východu, nastolilo “veľmi krehkú situáciu”.

    “Musíme sa zamerať na deeskaláciu… Vyzývame k tomu všetky krajiny, vrátane Spojených štátov. Úsilie Holandska sa plne zameriava na deeskaláciu,” opísala situáciu Bijleveldová.

    Ministerka obrany spolu s ministrom zahraničných vecí Stefom Blokom a ministerkou pre zahraničný obchod Sigrid Kaagovou v pondelok v spoločnom liste informovali poslancov parlamentu, že Irán podporuje nestabilitu v regióne Blízkeho východu.

    To bude podľa ich listu aj pozícia Holandska počas piatkového mimoriadneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli.

    Holandsko chce zdôrazniť negatívny vplyv, ktorý má Irán na regionálnu stabilitu, a zamerať sa na význam irackej suverenity a územnej celistvosti.

    Holandsko však zároveň požiadalo USA, aby vysvetlili právny základ pre svoj vzdušný útok na generála Solejmáního. Washington zatiaľ naznačil, že išlo o otázku sebaobrany.

    Bijleveldová pripomenula, že vývoj situácie v Iraku po zabití generála Solejmáního nič nemení na ochote Holandska pripojiť sa jednou vojenskou fregatou k francúzskej misii zameranej na ochranu námornej plavby v Hormuzskom prielive.

    Misia sa začne koncom tohto mesiaca.

    - Reklama -