Holandská prokuratúra ostro zareagovala na vyhlásenie ruskej armády ohľadne letu MH17

    0
    Ukrajinskí separatisti sprevádzajú vyšetrovateľov po mieste havárie letu MH17 (Autor: SITA)

    Ruské ministerstvo obrany s odkazom na archívy vo výskumnom centre, ktoré vyrábalo rakety Buk, oznámilo, že raketu, ktorá v júli 2014 zasiahla lietadlo malajzijských aerolínií, previezli v roku 1986 k vojenskej jednotke na Ukrajine, ktorú už podľa poznatkov Ruska nikdy neopustila. Predstavitelia ruskej armády zároveň za falošné a vyfabrikované označili videá prezentované v Holandsku Spoločným vyšetrovacím tímom (JIT), pozostávajúcim z expertov z viacerých štátov. Tieto videá ukazovali presun raketového systému Buk z Ruska na Ukrajinu.

    V nadväznosti na informácie ruskej strany holandská prokuratúra obvinila Rusko zo zadržiavania informácií alebo poskytnutia nepravdivých údajov, čo je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2166.

    “Od začiatku vyšetrovania až dodnes JIT vždy starostlivo analyzoval a spracúval informácie poskytnuté Ruskou federáciou,” uvádza sa v stanovisku prokuratúry.

    DutchNews.nl informoval, že Spoločný vyšetrovací tím zastáva názor, že informácie z ruského ministerstva obrany, ktoré boli doteraz poskytnuté verejnosti a JIT, boli vo viacerých bodoch vecne nepresné. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že tajne poskytlo dôkazy pre JIT, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním príčin incidentu. Holandská prokuratúra však tvrdí, že ruská strana neposkytla kľúčové informácie o sériových číslach nájdených na zozbieraných častiach rakety, ktorá zostrelila lietadlo s 298 osobami na palube. Spomedzi nich bolo 196 holandských štátnych príslušníkov.

    Podľa oficiálnej vyšetrovacej verzie JIT raketu Buk na územie Ukrajiny ovládané povstalcami prepravila 53. brigáda ruskej armády zo základne v Kursku. V máji tohto roku Holandsko oznámilo, že Ruská federácia je zodpovedná za zostrelenie lietadla, k čomu však nedošlo úmyselne.

    - Reklama -