Hohó. Už aj české orgány začali riešiť pálenie Koránu, Češke prišiel list

    0
    Pálenie Koránu v pražskom parku Stromovka (Autor: Vít Hassan)

    Dvadsiateho februára sa v pražskej Stromovke konala akcia na podporu Slovenky Adriany Melekovej, ktorá pomočila a spálila Korán. Svoju akciu nahrala na video, ktoré následne publikovala na internete. A pretože v ňom navyše urážala moslimov, polícia získala dosť dôkazov na to, aby mohla mladú ženu obviniť z trestného činu hanobenia rasy, národa a presvedčenia.

    Uväznenie Melekovej vyvolalo nechuť nielen medzi niektorými aktivistami na Slovensku, ale aj v Česku. V pražskej Stromovke podporilo mladú Slovenku asi 25 aktivistov, ktorí takisto pálili Korán. K podobným akciám došlo aj na ďalších miestach Česka.

    Pálenie Koránu v Stromovke organizovala Klára Fürstová. Teraz sa na sociálnej sieti Facebook posťažovala, že ju predvolali na podanie vysvetlenia. „Tak je to tu. Predvolanie na podanie vysvetlenia 25. 4. 2017 o 14.00 hod. mestská časť Praha 7 Nábrežie Kpt. Jaroša 1000 Praha 7. Odbor správnych agend, 2. poschodie, miestnosť č. 273.“

    Zdroj: Facebook/Klára Fürstová

    Prečo sa musí organizátorka pálenia Koránu v Stromovke dostaviť na podanie vysvetlenia? Pretože svoju akciu riadne vopred neohlásila. Dáma sa vraj domnievala, že nič ohlasovať nemusí, pretože podľa vlastných slov organizovala súkromnú akciu. Úradníci jej však oficiálnym listom oznámili, že akciu mala ohlásiť, a chcú počuť, prečo to neurobila.

    „… zvolala zhromaždenie, ktoré neoznámila, čím porušila povinnosť podľa § 5 ods. 1 zákona o zhromažďovacom práve, pretože jej povinnosťou bolo zhromaždenie oznámiť príslušnému úradu tak, aby oznámenie dostal aspoň 5 dní vopred,“ uvádza sa v oficiálnom liste, ktorý dáma zverejnila na sociálnej sieti.

    - Reklama -