Hofer na Pražskom hrade. Podporil ho Zeman?

    0
    Norbert Hofer (Autor: Hans Štembera)

     “Chceme vytvoriť úniu v rámci Únie,” uviedol Hofer. Hovorilo sa aj o jadrovej elektrárni v Temelíne a povojnových Benešových dekrétoch. “Hovorili sme o tom, či by bolo možné dať do budúcnosti strednej Európe silnejší hlas v rámci Európskej únie, pretože máme spoločnú históriu, podobný spôsob diskutovania o veciach,” uviedol Hofer.

    “Norbert Hofer predstavil svoj projekt, 'únia v Únii', ktorý zhruba korešponduje s predstavou rozšírenej Vyšehradskej skupiny (V4) na Vyšehrad plus,” povedal prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

    Zeman už pred pár dňami povedal, že Česká republika a Slovensko potrebujú posilniť Vyšehradskú skupinu. Spojencom by podľa neho mohlo byť práve Rakúsko. “To, čo máme urobiť, aby sme v Európskej únii hrali dôstojnú úlohu, je posilniť Vyšehrad,” vyhlásil Zeman pri oslave slovenského štátneho sviatku.

    “Samozrejme, hovorili sme o Temelíne. Je pre nás problém,” povedal prezident po rokovaní s Hoferom. Niektoré názory sa podľa neho líšia, ale budúcnosť je spoločná, zdôraznil.

    Hofer už pred návštevou Prahy upozornil na jednu tému, v ktorej sa so Zemanom nezhodnú. “Benešove dekréty prirodzene predstavujú bezprávie,” povedal už pred cestou do Prahy kandidát Slobodných na prezidenta v rozhovore pre rakúsky denník Kleine Zeitung.

    Zeman podľa Ovčáčka zdôraznil nemenné stanovisko Českej republiky, ktorá odmieta otvárať otázku povojnových dekrétov československého prezidenta Edvarda Beneša, a trvá aj na tom, aby energia z jadra bola súčasťou jej energetického mixu.

    Po roku 2000 Hoferova FPÖ, vtedy ešte na čele s Jörgom Haiderom, chcela, aby Rakúsko kvôli Temelínu zablokovalo vstup Česka do Európskej únie. Dnes sú Zeman aj rakúski Slobodní ostrými kritikmi ústretového kurzu voči migrantom, ako ho reprezentuje nemecká kancelárka Angela Merkelová z CDU.

    Hlavný zmysel Hoferovej návštevy Prahy bol podľa iDNES.cz jasný. Podpora Zemana Hoferovi v opakovanej prezidentskej voľbe. “Nepopieram, že som fandil pánu Hoferovi, pretože nemám rád strany zelených,” povedal Zeman začiatkom júla v rozhovore pre Rádio Impuls.

    V opakovanej prezidentskej voľbe sa Hofer koncom novembra alebo začiatkom decembra stretne s Alexandrom Van der Bellenom, kandidátom zelených.

    - Reklama -