Hodiny pre politikov tikajú čoraz neúprosnejšie. Pretne Západ gordický uzol alebo príde katastrofa? Zamýšľa sa bývalý premiér

    0
    Mikuláš Dzurinda, expremiér SR (Autor: SITA)

    Aj Dzurinda razí teóriu, že riešením je zásah v Sýrii. Upozorňuje na to, že sa budeme musieť rozhodnúť a dohodnúť, a to hlavne na tom, kto je spojenec alebo hrozba, hoci sa nám do toho príliš nechce, ale len toto je východisko.

    Koľko ich dokážeme prijať?

    Vo svojom komentári na HNonline.sk píše Dzurinda o dvoch protipóloch, respektívne extrémoch spoločnosti. Jeden je ústretový, ktorý vychádza z pocitu spolupatričnosti a solidarity, a druhý zdržanlivý, ktorý sa opiera o obavy, či Európa vlnu migrantov zvládne. Oba sú však podľa Dzurindu normálne a pochopiteľné. Bývalý predseda vlády si však myslí, že hlavne druhý postoj, ktorý nazval skutočne mierne, v spoločnosti dominuje. Je to aj preto, že veľa z nás si kladie otázku, ako sa to celé skončí. Utečencov neubúda, každým dňom pribúdajú v tisíckach. Napríklad v Nigérii žije do dvesto miliónov ľudí. Teroristické hnutie Boko Haram, ktoré sa tam rozpína, neveští nič dobré. Stačí si zrátať dve a dve dokopy a bude nám jasné, že túžba ľudí po lepších podmienkach bude žiť naďalej, ale zároveň bude pretrvávať aj averzia Európanov voči nim. „Kým nebude politika schopná ponúknuť ľuďom uspokojivú a uveriteľnú odpoveď na zmienené otázky, budú odpor a averzia voči imigrantom narastať,“ myslí si Dzurinda. Takými otázkami sú napríklad, kde sa to skončí, alebo koľko migrantov je Európa schopná prijať, aby sme sa znášali a cítili bezpečne.

    Skôr ako  príde katastrofa

    Nielen podľa neho je preto potrebné vojensky zasiahnuť a terorizmus poraziť či eliminovať. Západom rozumie základnú os Európska únia – USA. „Je najvyšší čas, aby Západ prijal potrebné rozhodnutia a podnikol prvé kroky. Tie by mali byť orientované na Sýriu a Islamský štát,“ vyzýva expremiér. Uvedomuje si ťažkosť situácie, najmä keď nie je v tejto oblasti poriadny spojenec, ktorý by bol zárukou spolupráce na Západe. Napriek tomu má Západ len dve úlohy – preťať gordický uzol, ktorý situácia na Blízkom východe predstavuje, alebo dopustiť sa toho, aby sme čelili problémom, ktoré si nevieme predstaviť. „Hodiny pre politikov tikajú a tikajú rýchlo a neúprosne. Akokoľvek sa nám do toho nechce, budeme sa musieť rozhodnúť. A dohodnúť. Predovšetkým v rámci aliancie EÚ – USA,“ upozorňuje Dzurinda a dodáva, že sa tak musí stať skôr, ako príde katastrofa.

    Celý komentár Mikuláša Dzurindu môžete nájsť TU.

    - Reklama -