Hodila Merkelová flintu do žita? Od zajtrajšej schôdzky vraj netreba očakávať zázraky

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    „S určitosťou nemožno od stretnutia zajtra očakávať žiadne zázraky,” citovala Merkelovej slová tlačová agentúra DPA. “Avšak hovoriť je vždy potrebné, aj keď sa názory veľmi silne líšia,” dodala nemecká kancelárka.

    Podľa jej slov by sa na stretnutí s prezidentom Ruskej federácie nemalo hovoriť iba o konflikte na východe Ukrajiny, ale aj o sýrskej kríze. Merkelová v tejto súvislosti nenechala nikoho na pochybách, že za katastrofálnu humanitárnu situáciu nesú podľa jej názoru zodpovednosť jednoznačne sýrske a ruské letectvo, realizujúce útoky aj na bezbranných ľudí a nemocnice. S ohľadom na tieto skutočnosti nemožno podľa Merkelovej vylúčiť žiadnu z možností, a to ani sankcie. Prednosť má však najskôr úsilie o to, aby sa nejakým spôsobom zmiernilo utrpenie ľudí, vyplynulo z kancelárkiných slov.

    Lídri Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa v stredu večer stretnú v Berlíne na pozvanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Prezidenti Francúzska, Ruskej federácie a Ukrajiny, Francois Hollande, Vladimir Putin a Petro Porošenko, by na summite tzv. normandskej štvorky mali podľa vyhlásenia Úradu spolkovej kancelárky “zhodnotiť implementácie minských (mierových) dohôd a prerokovať následné kroky”. Zatiaľ posledná schôdzka v rovnakom formáte sa uskutočnila začiatkom októbra 2015 v Paríži.

    O ozbrojenom konflikte v Sýrii by sa malo hovoriť na trilaterálnej schôdzke Merkelovej s prezidentmi Francúzska a Ruska.

    - Reklama -