Hnutie Sme rodina sa znova pustilo do Kisku: Schizofrenické. Nesmrdia mu nórske fondy

    0
    Prezident SR Andrej Kiska a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár (Autor: TASR)

    Prezident Andrej Kiska minulý týždeň absolvoval oficiálnu návštevu Nórska. Predstavitelia Sme rodina mu však ešte pred odchodom odkázali, že ich nezaujíma jeho pitie kávy, ale že by mal riešiť prípad odobratia dieťaťa slovensko-nórskej rodine nórskym úradom, lebo rodičia sa nemôžu už tri roky domôcť spravodlivosti. List s výzvou poslala Kiskovi dokonca aj stará mama dieťaťa, ktorá verí, že jej prosba nezostane nepovšimnutá.

    Podľa predstaviteľov Sme rodina Borisa Kollára a Petra Pčolinského mal prezident Andrej Kiska v Nórsku riešiť prípad odobratia malého dieťaťa Maxine nórskym úradom pre starostlivosť o mládež – Barnevernetom slovensko-nórskej rodine Ladických.

    Prípad odobratia malej Maxine

    Maxine sa narodila slovenskému otcovi a nórskej matke v Nórsku 20. januára 2015 a pracovníci Barnevernetu ju už po dvoch mesiacoch rodičom odobrali. Dôvodom malo byť, že matka je nebezpečná pre dieťa, keďže ju vychovávali v pestúnskej starostlivosti a navyše je nepočujúca.

    Rodina Ladických však už dvakrát vyhrala súdny spor o dieťa. Hoci súd v roku 2016 nariadil, aby sa dieťa vrátilo rodičom, úradníci to odmietli urobiť, a v októbri 2017 okresný súd zmenil svoje pôvodné rozhodnutie a odmietol sa zaoberať odvolaním. Maxine sa tak nachádza na utajenej adrese u pestúnov a zúfalí rodičia už tretí rok bezvýsledne o ňu bojujú.

    Boris Kollár preto odkázal prezidentovi, že vrátenie Maxine rodičom má byť Kiskovým jediným cieľom cesty do Nórska. „Pán prezident, nás nezaujíma vaša prvá návšteva a vypitie kávy. Prosím, jedine, prečo tam má zmysel ísť, je, aby ste pýtali našu Maxine a aby ju konečne ten fašistický Barnevernet vrátil rodičom. Toto má byť jediný cieľ vašej cesty,“ uviedol Kollár. Viac sme o tom písali TU.

    Prezident Kiska sa na svojej pracovnej ceste nevenoval spomínanému prípadu, ale naopak ocenil Nórsko, ktoré môže byť pre Slovensko inšpiráciou v mnohých oblastiach. „S Nórskom máme úžasné vzťahy, je to krajina, s ktorou nemáme žiadny problém. Skôr je otázkou, ako môžeme naše vzťahy rozvíjať, čo môžeme robiť lepšie,“ povedal Kiska na stretnutí s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou.

    Pčolinský: Schizofrenické. Kiskovi nesmrdia nórske fondy

    Peter Pčolinský na margo tohto vyjadrenia hovorí, že Kiskovi „nesmrdia nórske fondy“. „Kiska skonštatoval, že Nórsko je krajina, s ktorou nemáme žiaden problém. My nesúhlasíme,“ napísal na sociálnej sieti poslanec.

    „Sme rodina prostredníctvom svojho predsedu Borisa Kollára, ako aj poslanca Petra Štarchoňa iniciovalo niekoľko tlačových konferencií, osobných stretnutí, či už s bývalou ministerkou spravodlivosti, či ministrom práce, ako aj komisárkou za maličkú Maxine – dievčatko, ktoré v Nórsku ukradol úrad pre ´starostlivosť´ slovenskému otcovi. Nakoniec aj samotný prezident Andrej Kiska prijal starú matku a poskytol jej finančnú pomoc. Pravda je taká, že ako jediný odmietol napísať vlastné vyjadrenie a zaslať ho do Nórska. Preto napísať, že Nórsko je krajina, s ktorou nemáme žiaden problém, je viac ako schizofrenické,“ dodal.

    Poslanec opozičnej strany navyše odporúča prezidentovi, aby viac sledoval angažovanie sa slovenských štátnych orgánov, hlavne ministerstvo spravodlivosti a ich tlačové správy. „Pretože ignoruje fakt zverejnený práve týmto ministerstvom, že v nórskych prípadoch Slovenská republika intervenuje pred Európskym súdom pre ľudské práva ako tretia strana poukazujúc na vážne systémové problémy v oblasti ochrany detí,“ pripomína Pčolinský, pričom cituje podobný prípad.

    „Od najvyššieho predstaviteľa štátu by sme očakávali, že dá prednosť morálnym hodnotám a zásadám, akými sú rodina a dodržiavanie práv detí a rodín pred kupovaním si Slovenska Nórskom,“ uzavrel Peter Pčolinský.

    S otázkou, ako vníma prezident Andrej Kiska kritiku zo strany Sme rodina, sme sa obrátili aj na Kanceláriu prezidenta SR. Po zaslaní vyjadrenia odpoveď doplníme.

    - Reklama -