Hnev zástancov utečencov narastá. Zapojili sa aj umelci

    0
    Sýrsky utečenec putujúci s dieťaťom do Švédska na svojej zastávke v Maďarsku (Autor: SITA)

    V utorok v dánskom parlamente s drvivou podporou všetkých poslancov prešiel zákon, podľa ktorého budú môcť úrady zabavovať utečencom ich majetok v hodnote nad 1 450 dolárov. Ponechať si odteraz môžu iba cennosti, ku ktorým majú sentimentálny vzťah, teda napríklad snubné prstene. V rámci schváleného zákona sa tiež predlžuje z jedného na tri roky obdobie, počas ktorého nebude môcť prisťahovalec požiadať o presídlenie svojich rodinných príslušníkov. „Dánsko sa tak zjavne usiluje o získanie titulu najmenej atraktívnej krajiny pre utečencov. Tento titul bude tvrdo vydretý, pretože sprísňujúce opatrenia prijala väčšina krajín západnej Európy,“ píše nadnesene Delman.

    „Aj keď Dánsko nebolo nikdy najobľúbenejším cieľom imigrantov, do krajiny vždy prichádzal nezanedbateľný počet imigrantov. V priebehu 20. storočia sa táto krajina stala domovom pre migrantov zo sovietskeho bloku, Balkánu aj Blízkeho východu,“ konštatuje Delman a dodáva, že v súčasnej chvíli tvoria prisťahovalci desať percent dánskej populácie. „Dánsko vždy hájilo právo utečencov požiadať o azyl. Ako jedna z prvých krajín podpísalo v roku 1951 Dohovor OSN o utečencoch. Dánska rada pre utečencov, humanitárna organizácia čiastočne financovaná vládou, významným spôsobom podporuje utečencov z celého sveta.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Ako Delman uvádza, v minulom roku požiadalo o azyl v Dánsku 21 000 ľudí, čo predstavuje nárast v porovnaní s rokom 2014 o viac ako 5 000 a v porovnaní s rokom 2013 dokonca o 12 500. „Dánske úrady na tento značný nárast žiadateľov o azyl reagujú prijatím mnohých dramatických krokov, ktorých cieľom je odradiť od tohto úmyslu ich nasledovníkov. V auguste vláda znížila sociálne dávky pre utečencov a imigrantov o 45 %. Okrem toho vláda informácie o tomto reštriktívnom opatrení inzerovala v jednom libanonskom denníku, ktorý je medzi utečencami populárny. Zároveň sa postupne premiestňujú utečenci z mestských centier na vidiek.“

    Delman sa tiež zmieňuje o rozhodnutí jednej dánskej mestskej rady povinne ponúkať bravčové mäso v tamojších školách a centrách dennej starostlivosti. „Prečo sa vlastne dánska vláda uchýlila k tejto pasívno-agresívnej taktike namiesto toho, aby jednoducho uzavrela hranice či prestala plošne udeľovať azyl? Kroky vlády v oblasti prisťahovaleckej politiky sú ovplyvnené populistickou a protiprisťahovaleckou Dánskou ľudovou stranou, ktorá síce nie je formálne súčasťou vlády, ale jej podpora je na udržanie menšinovej liberálnej vlády nevyhnutná. Zdá sa, že vládna politika má medzi voličmi stále väčšiu podporu. Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky je 37 % voličov proti prijímaniu väčšieho počtu utečencov, zatiaľ čo v septembri tento postoj zastávalo len 20 % z nich,“ uzatvára Delman.

    Server Britské listy priniesol v tejto súvislosti správu zo servera The Guardian o predčasnom ukončení výstavy slávneho čínskeho umelca Aia Weweia. Wewei uzavrel predčasne výstavu na protest proti zákonu o konfiškácii cenností od utečencov. Zároveň zdôraznil, že migranti chcú len základnú ľudskú dôstojnosť, bez bômb a bez strachu. „Moje chvíle strávené s utečencami v ostatných mesiacoch boli intenzívne,“ konštatuje Wewei, ktorý skúmal utečeneckú krízu na ostrove Lesbos. „Denne vidím, ako ich prichádzajú tisíce, deti, batoľatá, tehotné matky, staré ženy, malý jednoruký chlapec. Prichádzajú bez ničoho, bosí, v takej zime. A potom sa dozvedáte, že im budú v Dánsku odoberať cennosti: Vyvoláva to vo mne obrovský hnev,“ uviedol.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    Rovnaký server priniesol tiež slová dánskej herečky Sofie Gråbøl. Aj tá je šokovaná rozhodnutím dánskej vlády okrádať prichádzajúcich utečencov o cennosti. „Chcem byť hrdá na Dánsko, ale nie je to ľahké,“ povedala herečka pre server The Guardian.

    „Dánsko má toľko zdrojov, sme jednou z najbohatších krajín sveta a napriek tomu sa chceme postaviť pred ľudí, ktorí sú v nesmierne zraniteľnej situácii a cestujú dlhé týždne, a hádať sa s nimi, či zlatá retiazka, ktorú majú na krku, pre nich má alebo nemá sentimentálnu hodnotu,“ dodala.

    „Som presvedčená viac ako kedykoľvek predtým, že musíme hájiť humanistické hodnoty, na ktorých bola naša spoločnosť založená. Liberálne Dánsko s otvorenou mysľou, ktoré ešte stále poznám, zúfalo dúfa, že tieto dni nacionalizmu nepotrvajú večne,“ uzavrela.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    - Reklama -