Hlina varuje pred Orbánovou politikou. Píše o karpatskom liberalizme, ktorý razí jedna strana na Slovensku

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)
    Celá stredná Európa podľa lídra kresťanských demokratov už prispela do „európskeho duchovného bohatstva ‚karpatským liberalizmom‘, ktorý predvádza naša SaS“. Čo presne myslí Hlina pod pojmom „karpatský liberalizmus“ sa dá vytušiť z ďalších riadkov jeho facebookového statusu, v ktorom sa venuje prevažne maďarskému premiérovi. 
     
    „Z ‚karpatskej kresťanskej demokracie‘, ktorú ponúka Orbán, ide obava. Orbán je zručný politik, ale myslím si, že si naložil na svoj chrbát predsa len priveľa. Nemyslím si, že predefinuje politické kategórie. Jeho svet je definovaný maďarskými hranicami a bolo by dobre si to uvedomovať. Pri jeho predstavách o Uhorskej ríši, ktorá by z neho urobila ‚kráľa strednej Európy‘ s veľkým rešpektom v Západnej Európe, je potrebné poklepať ho po pleci, aby sa z toho zobudil,“ píše Hlina. 
     
     
    Orbán podľa predsedu KDH ponúka ľuďom v strednej Európe kríž ako symbol kresťanstva, ale jeho zámer je vraj iný. „Zaujímajú ho hranice a na konci jeho road movie bude síce kríž, ale kríž ako symbol utrpenia pre tých, ktorí na túto jeho jazdu nastúpili,“ myslí si Hlina. 
     
    Líder kresťanských demokratov na Slovensku varuje, že pri Orbánových redefiníciách politologických kategórií treba byť na pozore. 
     
    V závere statusu si Hlina kladie rečnícku otázku, čo je a čo nie je kresťanská demokracia a necháva ju nezodpovedanú. „S hrôzou sa pozerám na karpatskú kresťanskú demokraciu objavujúcu sa u nás, zdieľanie statusov bývalými kresťanskými politikmi, v ktorých sú migranti prirovnávaní k psom, ktorí podlezú plot. Ideme do ťažkých časov, v ktorých bude dôležitý rozum. Ostáva len veriť, že nám ho zostalo dostatok,“ uzatvára Hlina. 
     
     
    - Reklama -