Hlina odrazil Vašečkov útok. Zostáva šéfom KDH

    0
    Alojz Hlina (Autor: ReprofotoFacebook/Alojz Hlina)

    Delegáti si na sneme volili aj podpredsedov KDH. Aj naďalej nimi budú Pavol Zajac, Milan Majerský, ktorý je predsedom prešovskej župy a Peter Bobula. Majerský získal podporu 284 delegátov, Bobula 232 a Zajac podporu 201 delegátov. Vo voľbe podpredsedov bolo odovzdaných 331 platných hlasovacích lístkov. Každý delegát mohol dať hlas trom kandidátom na podpredsedu, dokopy bolo kandidátov päť.

    Zmena stanov hnutia, ktorá mala upraviť skratku názvu strany, sa neuskutočnila. Znovuzvolený predseda hnutia návrh stiahol, a to z dvoch dôvodov. „Jeden je taký prozaický – že sa nám natiahol snem a voľby. V zásade sme sa dostali času, kde mnoho ľudí už malo povinnosti a museli odísť. Druhým dôvodom je, že aj z diskusie vyplynula potreba doplniť nejaké stanoviská,“ doplnil Hlina s tým, že k zmene stanov sa určite ešte vráti. Názov mal podľa návrhu zostať Kresťanskodemokratické hnutie, no skratka KDH sa mala doplniť o slovné spojenie “Kresťanskí demokrati”. Skratka tak po zmene mala byť “KDH – Kresťanskí demokrati”.

    O post predsedu sa okrem Hlinu uchádzal aj nezaradený poslanec NR SR Richard Vašečka, ktorý nedávno opustil OĽaNO, ten získal 101 hlasov. Hlasovania sa zdržali traja delegáti, jeden hlasovací lístok bol neplatný.

    Hlinovi pred snemom verejne deklarovali podporu členovia predsedníctva KDH. Vašečka svoju kandidatúru zdôvodňoval silnou a naliehavou ponukou zvnútra KDH. V pondelok ho za kandidáta na post predsedu nominovala prešovská primátorka Andrea Turčanová. Záujem o post predsedu mal aj nitriansky krajský poslanec Miloslav Hatala, ten sa však v sobotu kandidatúry vzdal.

    - Reklama -