Hlina kritizuje knihu Matúša Valla. Ide o sociálny balík pre oligarchov, hovorí líder KDH

    0
    Líder KDH Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Podľa Hlinu sa medzi politikmi nájdu aj takí, ktorí oligarchom nesplnia a nedovolia všetko, čo žiadajú. Na druhej strane sú oligarchovia, ktorí vedia, že “ak by všetci politici boli k nim príliš submisívni a splnili by im všetko, čo si žiadajú, tak v stredne až dlhodobom horizonte by to poškodilo aj im samotným. V Pláne pre Bratislavu kandidát na primátora M. Vallo predstavuje niečo tak otrocky submisívne, že to tým rozumnejším developerom už ani nemôže chutiť”, konštatuje Hlina. Naráža tak na kapitolu Územné plánovanie.

    V danej kapitole údajne M. Vallo navrhuje riešenie situácie pri zastavaní plôch, kde predtým nič nestálo. Hlina na stránke komentuje aj to, že sa developeri chystajú zastavať napríklad bratislavskú hrádzu, ktorú nazýva zelené pľúca Bratislavy, a nájdu sa aj takí, ktorí to schvaľujú, rovnako aj osud iných, doposiaľ nezastavaných plôch. A ruka v ruke s novými bytovkami idú cesty, pričom v tomto smere má byť v Pláne Bratislavy návrh na riešenie – vyvolané investície sa budú započítavať s poplatkom za rozvoj a budú sa týkať „iba priamej podlahovej plochy bytov, respektíve kancelárií. Takže poplatok, ktorý, mimochodom, vôbec nie je vysoký, navrhuje dokonca neuplatňovať na veľkej časti novovzniknutých zastavaných plochách“, konštatuje Hlina.

    Líder KDH dáva aj príklad – ak developeri zastavajú bratislavskú hrádzu, tak namiesto poplatku, ktorý predstavuje 35 eur za meter štvorcový, Vallo so svojím tímom navrhuje, že sa „budú počítať iba priame podlahové plochy bytov a obchodných priestorov, pričom tieto peniaze vyberie od kupujúcich a nájomcov priestorov. To, čo bude nad rámec poplatku za rozvoj, doplatí mesto”, píše Hlina.

    Druhá vec, ktorá mu na pláne prekáža, je v kapitole Zvýšenie príjmov – tam M. Vallo a jeho tím navrhujú zdvojnásobenie dane z nehnuteľnosti, pričom by „rozpočty väčšiny domácnosti zaťažilo iba niekoľkými eurami, ale mesto by získalo ďalšie milióny eur navyše“. V tomto mu Hlina oponuje a naváža sa do Valla, že malí a strední podnikatelia to pocítia, lebo sa to netýka iba bytov a rodinných domov, ale aj podnikateľských priestorov. Ak ste spolumajiteľom architektonického štúdia, ktoré robí zákazky pre Pentu, tak zdvojnásobenie nejakej dane nie je pre vás peniaz, ale garantujem, že pre väčšinu občanov to peniaz určite je.”

    - Reklama -