Hlina chce svoju stranu späť na politickej scéne. KDH nebude sedieť v kúte

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Podľa slov Hlinu hnutie už v marci prežilo špirálu smrti, teraz prerazilo atmosféru. Uviedol, že strana by mohla po dnešnom sneme vyslať dva dôležité signály. Prvým je prijatie programového dokumentu so symbolickým názvom a jasným obsahovým posolstvom. Druhým signálom je, že strana je konsolidovaná do ťažkých politických časov, s ktorými bude musieť zápasiť. Ako uviedol predseda KDH, pri predstavovaní programu Nový Novemer prešli osem krajov. Diskusií sa v tejto súvislosti zúčastnilo približne 450 ľudí. “Ktorá iná strana to dokáže? Maximálne Smer,” zdôraznil s tým, že to považuje za povzbudenie i záväzok.

    Zmena stanov bola podľa Hlinu nevyhnutná. “Stanovy nie sú písmo sväté. Stanovy sú procesný dokument, ktorý si upravujete podľa toho, ako potrebujete, aby ste vedeli reagovať na situáciu,” vysvetlil s tým, že v tomto prípade ide o mierne zvýšenie kompetencií predsedníctva, čo je, ako sám tvrdí, úplne prirodzené.

    Bývalý podpredseda KDH Pavol Abrhan program Nový November podporí, s časťou stanov, ktorá by určovala, že len predsedníctvo strany by malo právo vyberať kandidátov na prezidenta, do Európskeho parlamentu či Národnej rady, sa nevie stotožniť. Podľa jeho slov mal doteraz každý člen rady, každý zástupca okresu právo navrhnúť kandidáta a rada v tajnom hlasovaní rozhodla. Dnes sa toto právo členom uberá. Abrhan si nemyslí, že je to správna cesta. Podľa jeho slov to bol demokratický prvok v KDH.

    Na sneme vystúpil tiež minister pôdohospodárstva ČR Marian Jurečka z Kresťanskej a demokratickej únie–Československej strany ľudovej (KDU-ČSL). Podľa jeho slov sú hodnoty oboch strán spoločné. Potrebné je si sadnúť a vedieť ich dobre premyslieť. Uviedol, že jeho strana je KDH pripravená pomôcť na ceste späť do slovenského parlamentu, či už prostredníctvom stretnutí, motiváciou, ale aj inými formami, ktoré môžu strany vzájomne prediskutovať a zvoliť.

    - Reklama -