Hlavným problémom sú fámy kolujúce po internete. Merkelová za nič nemôže, ona len otvorila dvere. Čítajte o vystúpení nemeckej elity po krvavom týždni

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Podľa nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maizièra sociálne médiá, po ktorých kolovalo veľa protichodných verzií o dianí v piatok v Mníchove, negatívne ovplyvnili bezpečnostnú operáciu.

    Médiám povedal, že zatiaľ nie je úplne jasné, či bolo všetko dopredu naplánované. Ale v priebehu rozhovoru pred šírením dezinformácií varoval. „Ľudia, ktorí ich šíria, môžu byť podľa zákona potrestaní,“ uviedol.

    Nemecký minister ďalej uviedol, že práve šírenie rôznych dezinformácií na sociálnych sieťach doviedlo veľa ľudí k názoru, že piatkový útok mali na svedomí až traja strelci.

    S trošku kontroverzným vyhlásením prišiel v pondelok ráno aj tlačový hovorca nemeckej kancelárky Merkelovej Stephan Mayer, ktorý poprel, že by nemecká politika „otvorených dverí“ mohla súvisieť s nárastom útokov v Bavorsku.

    Na druhej strane však v rozhovore pre BBC priznal, že v nemeckej migračnej politike je stále ešte „veľa priestoru na to, aby sa zlepšila“.

    „V uplynulom týždni sme zaznamenali tri otrasné incidenty,“ uviedol. Potom však doplnil, že medzi jednotlivými útokmi treba „vidieť rozdiely“. „Ten strašný útok, ktorý sa minulý piatok odohral v Mníchove, nemal absolútne nič spoločné s nemeckou utečeneckou politikou. Išlo o 18-ročného chlapca z Mníchova, ktorého rodičia žijú v Mníchove,“ uviedol.

    Nedeľňajší útok v bavorskom Ansbachu by už podľa Mayerových slov mohol byť klasifikovaný ako „islamský“, ale zatiaľ prebieha vyšetrovanie, a preto ešte nie sú úplne zrejmé všetky okolnosti.

    „Mnoho informácií naznačuje, že Sýrčan, ktorý v nedeľu zaútočil v Ansbachu, bol islamista. Je známe, že už v minulosti porušil zákon. Jeho žiadosť o azyl zamietli. Napriek tomu sme ho, bohužiaľ, nemohli poslať späť do Sýrie. Chybu však nevidím v našej migračnej politike,“ uviedol.

    Mayer si je podľa svojich vlastných slov dobre vedomý, že medzi nemeckou verejnosťou rapídne narastá pocit nervozity. Aj navzdory tomu však nedá na nemeckú migračnú politiku dopustiť.

    „Boli sme otvorení sýrskym utečencom. V Sýrii sa dejú skutočne príšerné veci, je to najväčšia humanitárna katastrofa. Z toho nemôže nikto viniť Angelu Merkelovú ani jej migračnú politiku,“ vyhlásil.

    „Máme dôvodné podozrenie, že medzi utečencami sa vyskytujú bojovníci z Islamského štátu. Samozrejme, že tí migranti, ktorých žiadosť o azyl bola zamietnutá, sa musia vrátiť späť. Musíme dôkladne skontrolovať každého, kto prekročí rakúsko-nemecké hranice. Musíme ich registrovať. Práca našich úradov sa musí zlepšiť,“ dodal hovorca Merkelovej.

    - Reklama -