Hlavný strojca atentátov v Paríži je rád v centre diania, tvrdí kriminológ

    0
    Policajný zásah v Paríži (Autor: SITA)

    Kriminológ Alain Bauer pre i-Télé uviedol, že Abaaoud pôsobí dojmom človeka, ktorý “chce byť a je rád v centre diania”, preto by bolo pochopiteľné, že sa teraz – ako “mozog parížskych atentátov” – nachádza vo Francúzsku. Potešenie z toho, že sa o ňom a jeho činoch hovorí, preukázal podľa Bauera aj v minulosti, keď aktívne tweetoval, zverejňoval na internete fotografie – “jednu hroznejšiu ako druhú”. “Vychutnáva si to,” konštatoval Bauer. “Potrebuje byť na mieste a blízko,” spresnil kriminológ. 

    Podľa Bauera je Abaaoud vysokopostaveným človekom v hierarchii Islamského štátu a zrejme je v nej zodpovedný za výcvik frankofónnych islamistov. Jeho lokalizácia vo Francúzsku je podľa Bauera veľkým úspechom polície. Úspechom by však operácia bola, aj keby jedným zo zabitých alebo zadržaných podozrivých nebol práve Abaaoud. Podľa i-Télé Abdelhamid Abaaoud, strojca teroristických útokov v Paríži, je zrejme zodpovedný aj za atentát spáchaný v židovskom centre v Bruseli Mehdim Nemmoucheom, ako aj za všetky nedávne pokusy o atentáty na parížskom predmestí Villejuif a v exprese Thalys, kde útočníka zneškodnili samotní cestujúci. 

    Parížsky prokurátor Francois Molins vydal dnes krátko po 09.00 vyhlásenie, v ktorom informoval, že policajná operácia v Saint-Denis naďalej pokračuje. Potvrdil smrť samovražednej atentátničky, ktorá výbušninu na svojom tele aktivovala v okamihu, keď do bytu, v ktorom sa skrývala s ďalšími osobami, preniklo policajné komando. Druhú osobu – muža – zastrelil policajný ostreľovač. Médiá špekulujú aj o treťom mŕtvom. Identita zabitých a zadržaných nie je zatiaľ verejnosti známa. 
    Troch mužov skrývajúcich sa v byte polícia zatkla. Ďalšieho muža a ženu zadržali v blízkosti tohto bytu. 

    Operácia pokračuje v neďalekej ulici, kde polícia oblieha iný byt, v ktorom sa zrejme zdržiavajú ďalší podozriví. Prokurátor ďalej informoval, že z vyšetrovacej väzby boli prepustení všetci príbuzní identifikovaných páchateľov útokov v parížskom klube Bataclan – Ismaila Mostefaia a Samiho Amimoura.

    - Reklama -