Hlavné kandidátky na premiérske kreslo sa stretli v televíznom dueli. Ktorá žena povedie Poľsko o týždeň?

    0
    Ewa Kopaczová, bývalá poľská premiérka (Autor: SITA)

    Diskusia sa sústredila na ekonomické záležitosti a rad iných otázok, ktoré odhaľujú hlboké rozpory medzi oboma stranami. Do ďalších dvoch plánovaných televíznych debát počas týždňa sa zapoja aj šéfovia iných strán, ktoré nemajú šancu voľby vyhrať, mohli by však byť koaličnými partnermi väčších subjektov. Nedeľňajšie voľby pritom budú v Poľsku prvými, v ktorých sú ženy dvoma hlavnými kandidátkami na post predsedu vlády, píše agentúra.
    Obe političky v úvode pondelkovej diskusie zhodne zdôraznili, že prioritou ich vlády by boli pracovné príležitosti pre mladých ľudí a hospodársky rozvoj krajiny. Kopaczová však podľa agentúry DPA hovorila o “silnej ekonomike” a vyšších príjmoch, kým Szydlová uviedla, že v súčasnosti nemajú mladí v Poľsku dostatočné perspektívy – a jedným z dôsledkov je emigrácia státisícov Poliakov do západnej Európy.

    Kopaczová tiež vyhlásila, že víťazstvo PiS by ohrozilo financie Poľska a viedlo ku podobnej kríze, akú zažíva Grécko. Poslankyňu Szydlovú kritizovala, že hlasovala proti právam žien, a dodala, že v prípade víťazstva jej strany by sa z Poľska stal fundamentalistický náboženský štát.
    Szydlová naopak obvinila súčasnú vládu zo skorumpovanosti a neefektívnosti s tým, že nebojovala za poľské záujmy v Európskej únii.
    Parlamentné voľby v Poľsku budú v nedeľu 25. októbra, hlasovať bude môcť približne 30 miliónov voličov. V prieskumoch vedie opozičná PiS pred vládnucou PO.

    - Reklama -