Hlavná aktérka tunelovania slovenských tajných služieb je z kauzy vonku. Konanie proti Kataríne Svrčekovej zastavil Národný bezpečnostný úrad

0
Bývalá dôstojníčka Ozbrojených síl SR Katarína Svrčeková (Autor: SITA)

Národný bezpečnostný úrad dostal Svrčekovej prípad po tom, ako prokurátor odmietol podanie obžaloby voči jej osobe. To podal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorý ju obvinil z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Prokurátor v jej prípade takýto trestný čin nevidel. Národný bezpečnostný úrad riešil prípad v priestupkovom konaní, pričom bývalú dôstojníčku uznal v júni tohto roka vinnou z priestupku na úseku utajovaných skutočností. Podľa rozhodnutia úradu mala Svrčeková vedome držať u seba písomnosti s utajovanými skutočnosťami a neodovzdala ich službe. Zaplatiť mala pokutu vo výške sto eur, pripomína priebeh kauzy portál.

Voči tomuto rozhodnutiu sa však okamžite odvolala. Okrem iného aj z dôvodu, že NBÚ vydal rozhodnutie po uplynutí premlčacej doby. Podľa zákona totiž priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky. Skutok, z ktorého bývalú tajnú obvinili, sa mal stať ešte 22. júna 2013. Rozhodnutie o uložení pokuty bolo vydané až po tomto dátume, zdôrazňuje Aktuálne.sk. Na úrade si svoju chybu priznali a konanie voči Svrčekovej zastavili. NBÚ svoje rozhodnutie nekomentoval. „Z dôvodu zákonnej prekážky sa Národný bezpečnostný úrad nemôže vyjadrovať k podrobnostiam konkrétnych priestupkových konaní,“ uvádza sa v stanovisku úradu. Celá vec je pre Svrčekovú definitívne ukončená.

Prečo Svrčekovú obvinili?

Svrčekovú a jej priateľa, bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca, obvinili, keď sa na verejnosť dostali dokumenty o tunelovaní v tajných službách v rokoch 2006 až 2010. Bývalí riaditelia rozviedky aj kontrarozviedky mali nakladať s majetkom služieb tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo ich blízki. Dôkazy o rozkrádaní boli spísané v dokumentoch, ktoré unikli do médií. Minister obrany Martin Glváč aj súčasné vedenie Vojenského spravodajstva tvrdili, že informácie vyniesli práve títo dvaja ľudia. Obviňovali ich z klamstiev a na Svrčekovú podali aj trestné oznámenie. Podľa ich vyhlásení obaja poškodili službu. V júni 2014 zastavili ich auto policajti a vykonali prehliadku, pri ktorej bol nájdený nosič (údajne) s informáciami so stupňom utajenia. Pár hodín po prehliadke už boli Svrčeková aj Mikulec obvinení.

Roman Mikulec je stále obvinený, ale ani v jeho prípade prokurátor obžalobe zatiaľ nevyhovel. Celú vec vrátil vyšetrovateľovi na doplnenie dôkazov. Až po ich doplnení padne rozhodnutie, či skončí bývalý šéf spravodajskej služby na súde, dodáva portál.

- Reklama -