Hľadá sa nástupca kardinála Duku. Ale mal by pokračovať v jeho stopách…

    0
    Kardinál Dominik Duka (Autor: Facebook, Dominik Duka)

    Dominik Duka preukázal, že je dobrý diplomat. Za osem rokov svojho pôsobenia v úrade dokázal urovnať spory štátu a cirkvi o Chrám sv. Víta, ako aj priviesť predstaviteľov cirkví k tomu, aby uzavreli so štátom spoločnú dohodu o majetkovom vyrovnaní. K tomuto úspechu pravdepodobne prispelo aj to, že Dominik Duka udržiava kontakt s politikmi, napríklad s exprezidentom Václavom Klausom alebo so súčasným prezidentom Českej republiky Milošom Zemanom, za čo býva kritizovaný.

    Jeho čas v úrade sa však nachýlil a bratia v Kristu hľadajú svojho nástupcu. „Medzi duchovnými v súčasnosti prevláda názor, že netreba za každú cenu meniť kurz nastavený dosluhujúcim arcibiskupom. Vhodný kandidát sa tak bude hľadať skôr medzi konzervatívnymi biskupmi. Do úvahy pripadajú královohradecký Jan Vokál a litoměřický Jan Baxant. Baxant má podobne ako súčasný pražský arcibiskup blízko k niektorým politikom, priatelí sa napríklad s niekdajšou členkou sociálnej demokracie Janou Volfovou. Práve na jej popud tento rok v septembri obedoval aj s exministrom zdravotníctva Davidom Rathom, ktorého neprávoplatne odsúdili za korupciu,“ napísal denník.

    Baxant sa stretol aj s neúspešným senátnym a prezidentským kandidátom Petrom Hannigom.

    Duchovný v stretnutí s politikmi nevidí problém. Ako služobník Boží sa vraj stretne s každým, kto o to prejaví záujem.

    „Ďalší z možných Dukových nástupcov Jan Vokál dlho pôsobil vo Vatikáne. Obzvlášť blízko mal k pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý ho vysvätil za kňaza. Spolu sa pätnásť rokov stretávali medzi múrmi centra katolíckej cirkvi. Absolvent kybernetiky na ČVUT študoval tiež filozofiu a teológiu na Pápežskej lateránskej univerzite a právo na pražskej Univerzite Karlovej. Na prelome 80. a 90. rokov slúžil Vokál ako farský vikár v USA. V roku 2011 sa ujal funkcie biskupa královohradeckej diecézy. Na jej čele vystriedal Duku, ktorý sa presťahoval do arcibiskupského paláca na pražských Hradčanoch. V jeho stopách by tak teoreticky mohol pokračovať aj teraz,“ pokračoval denník.

    Dukovho nástupcu nakoniec vyberie pápež a môže sa stať, že sa nerozhodne ani pre Baxanta, ani pre Vokála. Môže sa rozhodnúť pre olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, ktorý má dnes 70 rokov. Počas jeho pôsobenia by naberali skúsenosti ďalší mladší adepti na pražský arcibiskupský stolec, ktorých príležitosť môže prísť o päť rokov.

    autor: mp

    - Reklama -