Hizballáh, Hamas a Islamský džihád k útokom v Paríži. Toto povedali k urážke Mohameda

    0
    Telá obetí teroristického útoku v Paríži ležiace pred jednou z reštaurácií (Autor: SITA)

    Generálny tajomník libanonského šiitského proiránskeho hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v televíznom prejave označil útoky v Paríži za “slepý terorizmus” a poznamenal, že “náš ľud v tomto regióne pozná veľmi dobre terorizmus, akého sa Islamský štát dopustil vo francúzskom hlavnom meste.” 

    Nasralláh spomenul aj nedávne samovražedné atentáty v Bejrúte, pri ktorých zahynulo 43 ľudí. Odohrali sa na juhu libanonskej metropoly považovanom za baštu hnutia Hizballáh, ktorého jednotky bojujú v občianskej vojne v Sýrii po boku vládnej armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi. 

    Sériu útokov v Paríži ostro odsúdilo aj palestínske hnutie Hamas, ktoré súčasne vyjadrilo sústrasť rodinám obetí a zaželalo Francúzsku návrat k bezpečnosti. 
    Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Islamský džihád Náfiz Azzám tiež odmietol atentáty v Paríži a pred novinármi vyhlásil, že “islam nedovoľuje takúto ľubovôľu a svojvoľné zabíjanie.” Hamas a Islamský džihád sa pritom v minulosti prihlásili k zodpovednosti za spáchanie sérií samovražedných atentátov, pri ktorých prišli o život stovky Izraelčanov. 

    - Reklama -