Historik upokojuje vášne: Kašlite už na hystériu okolo ruského zasahovania do volieb

    0
    Profesor Jan Rychlík (Autor: hns)

    „Nemám síce žiadne sympatie ani k Vladimirovi Putinovi, ani k Donaldovi Trumpovi, tentoraz však musím oboch brániť pred hysterickou kampaňou rozpútanou okolo údajného ovplyvňovania amerických volieb Ruskom. Hoci viem, že to ani jednému z nich nepomôže, Putina bránim proti obvineniam, že ovplyvnil voľby v USA v prospech Donalda Trumpa, a Donalda Trumpa proti obvineniam, že bol v spojení s Ruskom, ktoré mu pomohlo vyhrať voľby,“ povedal Rychlík.

    Podľa jeho slov má vec dve roviny – všeobecnú a konkrétnu. V tej všeobecnej nie je, samozrejme, potrebné pochybovať o tom, že sa Rusko snaží ovplyvniť výsledky volieb v iných štátoch, ak mu záleží na ich politickom smerovaní. To však podľa Rychlíka robia všetky veľké štáty.

    Pôvodný text TU.

    „USA, samozrejme, nie sú a nikdy neboli výnimkou: v roku 1948 napr. tajnými kanálmi financovali ostrú protikomunistickú predvolebnú kampaň v Taliansku a šírili rôzne dezinformácie s cieľom dosiahnuť víťazstvo kresťanskodemokratickej strany, čo sa im aj skutočne podarilo,“ poznamenal Rychlík a dodal, že podobné zásahy v minulosti len neboli nikým vyšetrované.

    A čo konkrétna rovina v prípade prezidentských volieb v USA? „Skutočne Rusko zasahovalo do volieb v USA s cieľom, aby republikánsky kandidát vyhral? Bez ohľadu na rôzne vyšetrovacie správy, ktoré sú predkladané a vzápätí spochybňované, si položme známu právnickú otázku: Komu to prospieva? Malo či mohlo mať Rusko skutočne nejaký záujem na tom, aby sa stal prezidentom Donald Trump a nie Hillary Clintonová?“ pýta sa Rychlík a poukazuje na to, že Trump sprísnil protiruské sankcie, vyhlásil americkú jadrovú doktrínu a americko-ruské vzťahy sú v súčasnosti najhoršie od skončenia sa studenej vojny.

    „Ak teda skutočne Moskva stojí za Trumpovým víťazstvom, potom si Vladimir Putin rozhodne nepomohol, ale naopak, si dal gól do vlastnej bránky. Lenže to mi k Putinovi príliš nepasuje. Prečo by teda Moskva mala vo voľbách tajne podporovať práve Trumpa? Hystéria okolo údajného ruského ovplyvňovania volieb sa v poslednom čase už preliala do Európy, a dokonca aj k nám. Je však už najvyšší čas s ňou prestať,“ uzavrel Rychlík.

    - Reklama -